Tuesday, January 29, 2013

Običan integralni hleb



Red je da se na ovom blogu konačno pojavi recept za hleb.

Koliko puta vam se desilo da kupite hleb i kada ga presečete dođe vam inspiracija da ga zafrljačite u kantu za đubre? Sreća te su me naučili da se hleb ne baca. Osim ptičicama. Kupite kao hleb od integralnog brašna, a ono sunđer sa grumuljicama nerastvorene boje. O hemikalijama, aditivima i slično neću ni da razmišljam.

 Naravno ima proverenih mesta mesta gde znate šta kupujete, ali ona mi po nekom pravilu nisu baš u blizini. A i sve ih je manje. To vas onda natera da ubedite sebe da mešenje domaćeg hleba za zaposlenu mamu i nije neki problem. I nije. Gledam da nađem vremena. Pre svega zbog dece. I kad su jako mali, osećaju razliku, u domaćem se udave. A meni milo. Znam šta jedu.

Ovaj najjednostavniji hleb sam naučila sam da pravim uz savete moje Vanje. Njojzi hvala.

 Kad vas iskustvo nauči da osetite pod rukom kada je testo „ ono pravo“ završili ste posao oko hleba, onda je sve lako. Razmere brašna i tečnosti u receptu uvek su okvirne, zavise pre svega od kvaliteta brašna kojim radite, pa ih tako i shvatite.

Inače, ako imate sreće da dođete do integralnog brašna, neprosejanog, mlevenog na potočari, od pšenice koja nije hemijski tretirana, rezultat koji ćete dobiti biće potpuno fantastičan, uprkos jednostavnosti recepta. Ponekad je sva lepota upravo u jednostavnosti. To najbolje osećaju mala deca, ona uvek najviše vole najjednostavnija jela. Bar moja.

Potrebno je

800 gr brašna

 550-600 ml mlake vode

suvi kvasac u količini prema uputstvu sa kesice a  za datu količinu brašna

2 kašičice soli

2 kašičice meda

Pomešati sve sastojke, vodu posle 500 ml dolivati lagano uz mešenje do odgovarajuće teksture. Mora biti dosta mekano, da se još uvek lepi za ruke, ali ne i previše žitko. Umesi se kratko, u samoj vangli, tek da se dobro sjedine sastojci, pokrije i ostavi na toplom da naraste. Bar sat.
.

 Posle toga se može prebaciti u pleh sa pek papirom, sačeka se da naraste najmanje pola sata i peče se na 200  C.
Moj je bio gotov za oko pola sata. Zavisi od rerne, probajte čačkalicom. Obavezno izvadite iz pleha i umotajte u krpu. Da se ne potpari .

Ako imate vremena, posle prvih sat vremena premesite ga, ostavite da ponovo naraste, pa opet premesite i ostavite. Biće još bolji. Ovaj moj sam tri puta premesila. Nije obavezno toliko. I evo..



2 comments: