Tuesday, March 12, 2013

Juneće šnicle sa belim lukom i birjan( spanać sa pirinčem)



Kombinacija mesa i priloga, iliti glavno jelo koje pravim obično vikendom, kada usput moram istovremeno da završim bar još desetak poslića  ( tzv Brama sindrom kod zaposlene žene...znate Brama je ono Hindu božanstvo  koje ima četiri ruke i četiri lica okrenuta na četiri starne sveta ...mada, i te četiri su često malo...). Zanimljiv način pripreme spanaća.


Sastojci za šnicle:

4 veće juneće šnicle
5 većih čenova belog luka
so, biber, brašno, voda, belo vino

Priprema šnicli:

Šnicle izvadite iz frižidera pola sata pre pripreme, dobro ih izlupajte, posolite, pobiberite. Neka malo odstoje, pa ih uvaljajte u brašno i kratko propržite sa obe strane. Izvadite ih i ostavite sa strane.

U šerpi  vrlo kratko propržite seckani beli luk, vratite šnicle i odmah nalijte sa mešavinom jednakih delova vode  belog vina, tek da ogreznu.

Poklopite i krčkajte na veoma tihoj  tihoj vatri sat i po, dva. ( na skali od 1-9, uključim na 2 ). Povremeno protresite šerpu .

Sastojci za birjan:

500 gr spanaća
50 gr pirinča
100 ml vode
50 ml maslinovog ulja
so, beli luk, može i u prahu

Postupak:

Spanać očistite, dobro operite, procedite, iseckajte na trake. Pola količine stavite u posudu u kojoj će se peći. Posolite, dodajte beli luk.

 Pospite sa pirinčem koji je pre toga odstojao dvadesetak minuta preliven ključalom vodom.


Prekrijte preostalom količinom spanaća, pa opet začinite.


Prelijte vodom i uljem.

Pecite na 180 C oko 30 -35 minuta, dok pirinač ne bude gotov. U toku pečenja dva puta izmešajte velikom kašikom, odozdo na gore, uz proveru da li treba dodati još malo tečnosti. Stavlja se u već zagrejanu rernu.





4 comments:

  1. Spanać sa pirinčem nisam probala,obavezno ide na listu za neki ručkić

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, jako je jednostavno, pa javi utiske!

      Delete
  2. Birjan je isporban danas, super jeee, jednostavan za pripremu, hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se svideo. Da, bas je jednostavan, i mene je to privuklo.

      Delete