Monday, March 18, 2013

Namaz od meda i susama



Mnogo volim susam. Guram ga svuda, i u slatko i u slano.
Ovo je jednostavan način da dobijete nešto jako ukusno i jako zdravo. Susam je poznat kao odličan izvor gvožđa i kalcijuma. I on, i njegovo ulje korisni su za sve one koji imaju problem sa visokim pritiskom i holesterolom.

Možete uzimati ujutru po kašičicu uz čašu hladne vode ili kao namaz.

Gustina zavisi od gustine meda i količine ulja, pa prilagodite svom ukusu. Moj je gušći. Preporučujem vrste meda nenametljivog ukusa...možda bagremov.

Sastojci:


Priprema:

U tiganju na umerenoj vatri malo prepecite susam, tek da požutii malo. Ostavite da se ohladi, pa usitnite u prah u blenderu uz dodatak susamovog ulja. 
Uspite med i dobro umešajte da se ravnomerno sjedini. Nek odstoji preko noći, ili bar nekoliko sati, da se ukusi fino prožmu.




15 comments:

  1. E ovo je fenomenalno i obavezno moram napraviti! Hvala na receptu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na cemu! Ko voli, moze na ovu kolicinu sastojaka dodati jednu kafenu kasicicu kakaoa. Daje malo cokoladast ukus, i povecava dodatno kolicinu gvozdja u ovom zdravom namazu.

      Delete
    2. Evo ga (https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/5378_571930972831401_278236749_n.jpg). Hvala na predivnom receptu, često ćemo ga praviti :)

      Delete
    3. Jao, preslatka slikica, bas mi je drago da ti se dopao namaz. Hih, sad sam bas ponosan bloger pocetnik

      Delete
  2. Jako zanimljivo, nisam vidjela ranije. Mora li ulje ili moze i bez?
    Divno izgleda u ovoj teglici :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana. Moze i bez ulja, ono je tu pre svega da poboljsa teksturu, da ucini masu mazivijom. Mozda malo smanjiti kolicinu susama i izabrati tecniji med... Mada, i ove mere su stvar ukusa, moze se to po svojoj volji prilagoditi.

      Delete
  3. ja to sebi svaki dan pravim. ali, kako ulje u tegli sezama ispliva na vrh, to sve dobro izmiješam i to mi je to. to mi je najbolji izvor kalcija za ove moje slabašne kosti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nece ulje da ispliva kad ima meda, bar meni ne. Ili vi stavite vise. Da odlicno je ya kosti zbog kalcijuma.

      Delete
  4. Hvala za recept, a jel mora da se proprzi susam? Mislim, da li bi valjalo sacuvati prirodno, izblendati sveze?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milanka, nisam probala da ne pecemm susam, hm,nemam iskustva sa svezim, mozda neko ko je probao ostavi odgovor. Uvek je malo zapecen, i na peciva kad ga stavljamo.Ne verujem da to moze da skodi.

      Delete
    2. Ja npr. svež susam sameljem sa bundevom,lanom, i jos nekom semenkom kao dodatak na hleb ili neku kašu, (otkako sam otkrila Georgija Nazarova), pa gde god može gledam da to bude u prirodnom obliku, naravno i ja stavim na hleb i peciva i tako se peče.

      Delete
    3. Ja isto tako meljem semenke u blenderu, pa ubacim u testo za hleb, i to dosta stavljam, npr na 800 gr brašna, 100gr semenki ubacim. Bude i jako ukusno, da ne pričam koliko je zdravo.

      Delete
  5. Mmm, zdravo i ukusno...kaloricno jeste, ali zato se konzumira u malim kolicinama ;-)

    ReplyDelete
  6. meni se ova kombinacija ukusa jako dopada, ja mesham taan i med. ali i ovo je dobra ideja, sa mlevenim susamom, probachu da napravim ovaj namaz. hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam i za tu varijantu sa taanom ili tahinijem i medom, verovatno cu probati uskoro...

      Delete