Tuesday, June 4, 2013

Losos u košuljici od oraha ( mariniran u medu i Dijon senfu )



Ovako spremljen losos prevazisao je moja očekivanja. Tako malo posla za tako veliko uživanje.

Sastojci:
  • 3 fileta lososa 
  • 25 gr maslaca
  • 2 kašike Dijon senfa ( kod nas sam viđala ovaj...)
  • 2 kašike meda ( u originalu od lavande, ja stavila bagremov)
  • 40 gr oraha
  • čaša od 1 dl prezli
  • 1 limun
  • so, zeleni biber
Priprema:
Par sati pre obroka filete pospite solju i biberom i dobro utrljajte u meso. Pomešajte senf , med i otopljeni maslac pa prelijte preko fileta i  obložite ribu sa svih strana. Neka odstoji u frižideru.
Rernu zagrejte na 200 C. U posudu u kojoj ćete peći stavite pek  papir.
Kratko na tiganju zapecite orahe ( ovaj deo i ne mora, ali ja preporučujem) pa ih u blenderu sameljite na krupno.  Možete i da seckate. Pomešajte orahe i prezle. Na svaki filet nanesite otprilike dve kašike i dobro obložite gornju i bočne strane.


Pecite oko 15 minuta, ne više, sasvim je dovoljno.
Preko fileta nacedite limun i ukrasite komadima istog.
Poslužite one koje volite.
 Uz zelenu salatu. Uz dobro belo vino (opet ja) i još bolju muziku.
Pure hedonism.




14 comments:

  1. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Ma pusti sto izgleda, nego sto je ukusaaaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. To obaška :-) Sad čitam mami recept pa mljackamo :-)

      Delete
  3. They turned out beautifully! So happy the recipe was a success for you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! And thank you for great recipe.

      Delete
  4. Ne volim ribu pa stalno tražim načine da mi se dopadne. Možda ovo pomogne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm, ako ne volite ribu, nisam sigurna da je losos pravi izbor, isuvise jak, nametljiv ukus...cisto da vam skrenem paznju...mada zavisi zasto je ne volite...

      Delete
  5. Super ideja! Baš često spremam losos i obično ga mariniram i pečem u rerni, ali ovaj dodatak oraha mi je odličan. Kao i marinada... :) Isprobavam uskoro!

    ReplyDelete
  6. DELUJE JAKO UKUSNO... MMMM

    ReplyDelete
  7. Draga Mirjana, osim što me oduševio Vaš osobni pristup gastronomiji i hrabrost u nekim smjelim kombinacijama okusa, moram posebno istaknuti predivni i smjeli spoj začina i dodataka u ovom receptu. Tko nije svojim nepcem probao i vlastite okusne pupoljke izložio spoju dijonskog senfa, meda i zelenog papra, kako na lososu, tako i na fileima velikih plavih riba, taj si na žalost ne može dočarati puninu tog okusa. Lijepo je pročitati Vaše iskustvo i vidjeti ove krasne slike, ali ovo je tako dobro da to svatko mora osobno iskušati. Stoga, svim cijenjenim gostima Vašeg bloga toplo preporučam da ovo sami isprobaju. Ja jesam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na ovako divnim recima!
      Postujem i volim tradiciju ( i u gastronomiji, i inače), ali me jako intrigira novo, neobično, drugačije...

      Delete
  8. Eeee, koliko sam stvari propustila, samo štancaš recepte bolje od boljeg :))
    Ovo je sjajno, ope neki novi začin, eee Mirjana, Mirjana... šalim se, verovatno mu taj senf daje poseban ukus, pa med i orasi hehehe, biće jednom isprobano

    ReplyDelete