Sunday, June 9, 2013

Sok od višnje ( sirup)


Ovo je sok mog detinjstva. Red je da ga i ja napravim svojoj deci. S ljubavlju.

Sastojci:
  • 4 kg višanja
  • 3,5 l vode
  • 40 gr limontusa
  • 1 kg šećera po 1 l proceđenog soka ( može i nešto manje)
  • 2 kesice vanilin šećera
Postupak:

Višnje očistiti, oprati i izvaditi koštice. Ako imate nameru da se  bakćete ćešće i više višnjama u zimnici preporučujem da nabavite onu spravicu za vađenje koštica. Stvarno korisna stvar, brzo ide i nema štrickanja.
Staviti u šerpu odgovarajuće veličine i izgnječiti...rukama ( sa rukavicama), pasiralicom za pire...kako god ( samo nemojte gazati).Dodajte vodu i limontus i poklopljeno ostavite u frižideru 24 sata. 
Nakon toga sok procedite, odnosno vadite višnje u đevđir,dobro iscedite sok iz njih, i ostavite ih sa strane. Sok još jednom procedite kroz cediljku.Ujedno izmerite koliko litara soka ste dobili. Na svaki litar soka u šerpu dodajte 1 kg šećera. Ubacite i vanilin, promešajte i ostavite dva –tri sata da odstoji, povremeno promešajte.
Nakon toga šerpa ide na šporet. Kad provri, kuva se, tj pusti da vri još 5 minuta, uz mešanje, da se šećer sasvim istopi. I to je to. Izađe oko  7 l sirupa.
Vruć sok ide u sterilisane vruće flaše. Ja ih sterilišem tako što oprane flaše složim u pleh i stavim u rernu koju uključim na 100 C,  zadnjih petnaestak minuta pojačam na 200C. Sat vremena ukupno .
Pije se razblažen sa hladnom vodom. Može se nacediti i malo limuna pred služenje.


16 comments:

  1. Kao dijete, najradije sam se penjala na drvo visnje u mom dvoristu, koje je ponosno nadvisivalo sve ostale vocke...Sok od te visnje je bio nezaboravan!

    ReplyDelete
  2. Obozavam visnje, sok, pite, strudle svejdeno :)

    ReplyDelete
  3. Najlepši sok na svetu!! Inače uopšte ne volim i ne pijem sokove, ali to je jedini sok koji zaista poželim da popijem! :)

    ReplyDelete
  4. Pridruzujem se vecini da je ovo najlepsi sok,divan ti je dusice draga, jos sa nalepnicama, definitivno najlepsi na svetu, jos ako su iz baste moje mame koje se neprskaju onda je uzitak potpun :)...
    Ja ga spremam tako sto u serpu naizmenicno redjam red ociscenih visanja red secera, na vrhu ostane secer ostavim da prenoci, minimum dvanaest sati. Stavim na vatru i dodam jedan limontus na dva kilograma visanja. Kad provri malo samo nek vri par minuta, sklonim resetkastom kasikom pokupim visnje i stavim sa strane a sok uspem u flase, zatvorim, prekrijem necim toplim i ostavim da se ohladi... One visnje koje su ostale, stavim u teglice na vrh malo secera ili maslaca i ostavim za pitu od visanja, eto toliko malo poslča za najlepsi sokic....

    ReplyDelete
  5. Pravila sam sličnoa ali sam tvrdoglavo odbila da stavim limuntus a imala sam samo jedan limun. Ispao mi je presladak pa moram dodavati sok od limuna.Prije 5 godina od bivšeg stanodavca sam dobila odličan recept i naravno nisam ga zapisala a ni zapamtila. Koliko me sjećanje služi, mislim da sam radila sistemom "od prilike" i da mi je taj jedan put ispao jako dobro.
    Moraću ga nazvati i ovj put zapisati,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj sok je dosta sladak, pogotovo sto su marele bile slatke kao tresnje. Drugu turu sam radila sa 10 gr limontusa vise i 200 gr šećera manje, on je kiseliji...pa kako ko voli, može se to prilagođavati svom ukusu.

      Delete
  6. Sok je sigurno super, ali mene ovde impresionira kako si ga etiketirala i upakovala i sve to pretvorila u nešto više od samo napitka :)
    Inače, višnje su mi omiljno voće, a nikad nisam pravila sok. Eto, mislim da treba da probam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moram da priznam da taj deo radim sa mužem. Etiketa ima na netu, ja izaberem, a on doradi..ubaci tekst u željenom fontu ili neku sličicu.Mnogo je to zanimljivo, igrati se...nego ja nemam vremena da još i to naučim, mada planiram...Tako da, eto, bez njega to nebih umela da uradim...

      Delete
  7. Baš si to lepo upakovala, i ja sam juče pravila sok od višnje, malo drugačiji recept, šta si uradila sa oceđenim višnjama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stamota me da ti kažem....bacila, nisam imala snage nizašta više...Moja kuma ih čuva za pitu, ostavi u teglicama i zalije sa malo maslaca ili šećera...eno gore komentar...

      Delete
    2. Verujem da si bila umorna, deca ograničavaju naše mogućnosti, ja sam eksperimentisala, skuvala dzem, izblendirala višnje, krčkala i krčkala i bi dzem, i ukućani kažu da je dobar, ako im je verovati :)) i meni je dobar, a mislila sam da te višnje ostavim u zamrzivač za kolače.

      Delete
    3. Ma sigurno je ok, ja uopste nisam razmisljala, posle mi je bilo zao, ali sta je tu je....

      Delete
  8. Meni kuvala komšinica. Ja dao višnje, ona kuvala za oboje,
    Imam 3 litra.
    Međutim, prilično je redak, kao vino.
    Da bih pio treba da idem pola - pola.
    Pola sok - pola voda.
    Znači, nije pogodila gustinu.
    Mogu li ja to dokuvati ?
    Po sistemu, u veću šerpu krnem 2-3 kg. šećera, kad se šećer rastopi
    dodam sirup, peokuvam 10 - 15 min., dodam sok od 3 limuna.....
    I gotovo.
    Može li tako, neka mi daju savet iskusne domaćice.
    Hvala !

    ReplyDelete