Tuesday, July 16, 2013

Losos rolovan pancetom i žalfijom uz aromatični krompir ( Salmon saltimbocca with gremolata potatoes and crispy sage leaves)



Saltimbocca je jelo karakteristično za Italiju, takođe Grčku, Španiju i južnu Švajcarsku. Obično se radi o mariniranoj govedini, rolovanoj( ili samo prekrivenoj)  pršutom i svežom žalfijom. Naziv u prevodu sa italijanskog znači „ uskače  u usta“, te sam za sebe dovoljno o jelu govori.
Za ovu varijaciju na temu, sa lososom, praćenu predivnim prilogom zahvaljujem ( duboki naklon) Lorraine  Pascale...a recept je  odavde.
Inače, žalfija me je potpuno osvojila. Tako divno aromatična...a sa pancetom što se voliii...Svašta nešto divno sa žalfijom imate kod Olive...ja cu da pravim, a vi kako hoćete...

Sastojci:

Za losos:
  • 3 fileta lososa,bez kože
  • 100-150 gr tanko sečene pancete ( koristila „ Casamaiac), ili pršute
  • 20-ak većih listića žalfije
  • maslinovo ulje
  • so,zeleni biber
Za  krompir:

  • oko 600 gr mladog krompira
  • pola veze svežeg peršuna
  • 3 čena belog luka, veća
  • rendana kora 1 limuna
  • kašika maslinovog ulja
  • 25 gr maslaca
  • 20-30 gr tostiranih pinjola
  • so, zeleni biber
  • (ja sam dodala i punu kašičicu Dijon senfa sa zelenim biberom)
Postupak:

Pinjole prepecite kratko u tiganju da malo potamne i ostavite sa strane.
Stavite oljušteni krompir da se kuva u posoljenoj vodi.Trebaće oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremite preliv za krompir...U blenderu usitnite peršunov list ( uklonite prethodno deblje grančice), pasirani ili sitno seckani beli luk,koricu limuna, maslinovo ulje, so, biber, ( dijon senf, opciono). 
Pripremite losos...filete lososa  začinite solju i zelenim biberom, na svaki stavite 3-4 listića žalfije sa iste strane i obmotajte pancetom ili pršutom.



Što su komadi duži, širi i tanji, imaćete manje problema, odnosno lepše i lakše ćete uviti, mada, kakvi god da su, nije problem. Ja sam se za svaki slučaj pomogla koncem za pečenje.
Ispržite filete na malo maslinovog ulja, zajedno sa preostalim listovima žalfije. Pržite prvo  onu stranu gde su listovi žalfije. Sve ukupno, sa okretanjem na polovini, trebaće vam oko 10-12 minuta. Listove žalfije izvadite na papir da se ocede.
Sad se vraćamo na krompir...Procedite ga, ubacite maslac, malo zgnječkajte varjačom, da ne bude baš pire, već onako...da ima krupnijih komada... pa dodajte smesu iz blendera i pinjole, opet malo zgnječkajte i sjedinite ravnomerno. Pospite proprženim listovima žalfije...i 
servirajte...Mi smo uz ovo jelo upečatljivih ukusa pili sjajan Moldavski chardonnay.


1 comment: