Monday, July 22, 2013

Venac od lešnika




Ovaj kolač je nešto posebno. Otmeno jednostavan. Ludo aromatičan. Paperjasto mek. Nažalost, dosta malen.
 Autor recepta je majstor Broccoli sa Coolinarike. Ja sam samo izmenila glazuru po svom ukusu. Najbitnije je da ga ne prepečete...inače je nemoguće pogrešiti.


Sastojci:

  • 8 jaja
  • 125 gr šećera
  • 125 gr maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • kašika, dve ruma...ili aroma
  • 300gr mlevenih pečenih lešnika+50 gr seckanih pečenih
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 250 gr čokolade( može i mlečna)
  • 1 kisela pavlaka (1,8 dl)

Priprema:

Pripremite silikonski venac , ako imate običan dobro ga podmažite i pobrašnite i rernu zagrejte na 170C.
Ulupajte čvrsto belanca.U posebnoj posudi umutite omekšali maslac, pa dodjteuz mućenje šećer, vanilin, rum, so.
Dodajte jedno po jedno žumance uz mućenje.Zatim lešnike u koje ste umešali prašak za pecivo,njih umešajte lagano.
Umešajte pažljivo bez miksera umućena belanca, pa razlijte u kalup.
Peče se nekih 35 do 40 minuta. Pečen ostavite u kalupu petnaestak minuta da se prohladi, a onda ga izvadite na žicu i pustite da se sasvim ohladi.
Prelijte glazurom kolu ste napravili tako što otopite čokoladu a zatim dobro umešate kiselu pavlaku u ujednačenu masu.
Možete ukrasiti po želji. Ja sam zbog dece nabacila šarene mrvice.



5 comments:

  1. Sa toliko ljesnika mora ad je fantasticnog ukusa a izgleda i veoma socno na slici

    ReplyDelete
  2. I ja sam ovo dugo merkala na Coolinariki, al ga ipak (još uvek) nisam napravila. Verujem da je fantastičan! A tako i izgleda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno probaj, samo pazi da ne prepečeš,jako malo mu treba.

      Delete
  3. Mora se isprobati ( za moje ljesnikoholicare!)...

    ReplyDelete
  4. Uh, i ja sam uvek za lešnike. Mnogo mi se dopadaju slike, skroz primamljivo !

    ReplyDelete