Friday, August 2, 2013

Besan puda-začinjene indijske palačinke sa brašnom od leblebije


Još od kada sam kod Maje videla ovo...namerila sam da nešto pravim sa brašnom od leblebije, čim ga se dokopam. Upornost čuda čini...pa evo, izabrala sam ovo...  
Jako zanimljiva klopa.
Brašno od leblebije je sjajna stvar, jako je ukusno, pomalo orašasto. Pirinčano brašno u ovoj priči poboljšava teksturu, ako sam dobro shvatila. Moje palačinke su malo deblje nego što je trebalo, zato im se izgleda izgubila krckavost...na svu sreću ukus se uopšte nije izgubio. Svež korijander sam prvi put probala. Vizuelno gledano, zeznula bih se da je peršun. Naravno, nema veze sa onim u prahu, tako da jedan drugom nisu zamena. Skroz specifičan, upečatljiv začin. Ne mogu da kažem da mi se nije dopao. Svakako ću mu dati priliku. Naročito ako mu padne cena.
Po netu ima više varijacija na temu, što se ovog popularnog indijskog jela tiče...pogledajte kako ih pravi Manjula...I obavezno ih jedite sa grčkim jogurtom ili kiselom pavlakom...traže tu neku kiselkastu svežinu...

Sastojci:

  • 130 gr brašna od leblebije
  • 40 gr pirinčanog brašna
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice kumina
  • 180 do 240 ml vode ( ja sam stavila 240)...kakva tekstura treba da bude vidite kod Manjule...malo gušće nego naše  obične palačinke
  • pola zelene ljute papričice seckane na kolutove
  • 1 čaša rendane cukuni tikvice ( to je otprilike 1 srednja tikvica)
  • 1 kašika seckanog lista svežeg korijandera
  • malo ulja ( ja sam koristila maslinovo)
  • rendani kačkavalj, oko 100 gr

Postupak:

Pomešajte obe vrste brašna, so, kumin u posudi. Dodajte vodu i dobro proešajte da masa postane glatka. Dodajte ljutu papričicu, korijander i rendani cukini pa promešajte da se ujednači.
Zagrejte tiganj . Sasvim blago nauljite pa sipajte manju kutlaču mase i kašikom poravnajte i stanjite u palačinku. Kada se gornji sloj osuši pospite palačinku sa kašičicom ulja, razmažite i okrenite. Kada je skoro gotovo preko stavite rendani kačkavalj i preklopite, pa okrenite još jednom  i kratko propržite da se kačkavalj istopi. Dobićete 5-6 palačinki.
Služite toplo.



6 comments:

  1. Kod tebe uvek nešto totalno zanimljivo !
    Ova poslednja slika me je "kupila" posebno, mislim da znam gde mogu da nađem to brašno, baš izgledaju ukusno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Bogami, i kod tebe je isto...Našla sam ga u " Biodućanu" na Kaleniću, a verujem da ga ima po bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane.

      Delete
  2. I ja se trudim da naucim koristiti neobicne vrste brasna; hvala ne receptu!

    ReplyDelete
  3. Sjajano, uvek prijatno iznenadjujuci recepti :) moracu da probam da ga nadjem kad se vratim, jer ovde nesmem ni da pomenem da me nebi cudno gledali :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, hi, skroz te razumem...čudo ti je naš narod...biće toga još, nabavila sam neke kuvarčiće....

      Delete
  4. Hej, nominovala sam te za jednu blogersku igricu, ako te ne mrzi pogledaj i uključi se, zabavno je :-)
    http://slasnoiopasno.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

    ReplyDelete