Tuesday, September 17, 2013

Dva lica jedne pite ( Pita sa spanaćem,fetom i pinjolama i Pužići sa šunkom, mortadelom i fetom)



Jako izdašno, ukusno, mekano, brzo.  Mnogo volim ovakve pite, gde se kore  premazuju, a ovo je možda najbolji recept na koji sam naišla...punjenje možete po mojim predlozima, ili da smislite neko svoje...

Sastojci za obe pite:
  • 500 gr kora za gibanicu (ne za pitu)-obično ih ima 12-13
  • 3 čaše jogurta
  • 4 jaja
  • 1,5 čaša ( od jogurta) pšeničnog griza
  • 1 čaša ( od jogurta) maslinovog ulja
  • 1 prašak za pecivo
Punjenje za pitu sa spanaćem:
  • 300 gr spanaća, očišćenog
  • pola praziluka, belog  dela
  • 200 gr feta sira
  • 2 kašike pinjola (nije obavezno)
  • ¼ kašičice muskatnog oraha
  • malo soli
Punjenje za pužiće sa šunkom:
  • 300 gr praške šunke
  • 100 gr mortadele
  • 200 gr feta sira
Priprema:

Napravite premaz koji je isti kod obe pite tako što ćete u posudi ručno izmešati jogurt, maslinovo ulje, griz, prašak za pecivo i jaja.

Pita sa spanaćem:
Na teflonu, bez ulja, prepecite pinjole da požute i ostavite sa strane.
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani praziluk, dodajte seckani spanać (opran i očišćen,) malo soli i kratko prodinstajte da svene. Sklonite sa vatre i dodajte rendanu fetu, pinjole i muskatni oraščić, pa izmešajte pažljivo.
Ređajte tako što stavite jednu koru, na nju 4-5 kašika premaza koji dobro razmažete četkicom po celoj kori, pa stavite drugu koru i premažete, pa treću koju takođe premažete, četvrtu koju premažete a onda po njoj rasporedite punjenje od spanaća, fete i pinjola.


Onda sve to uvijete u rolat i prebacite u pleh od rerne, ako je rolat prevelik, možete, kao ja,  preseći na pola, nikakav problem.


Ja sam  praveći  pitu od spanaća sa slika u žurbi da je završim (dok moja beba koja mi se igrala oko nogu, ne izgubi strpljenje i ne zavapi ono „ NOSI; NOSI!) zaboravila da stavim ona 4 jaja u premaz. Vi nemojte. Mada je pita bila sasvim dobra i ukusna i bez njih, čisto za informaciju onima koji ne konzumiraju jaja. Jedino je premaza manje, pa onda  otprilike mažite tri kašike po kori.



Pužići sa šunkom:
Šunku i mortadelu sitno iseckajte, fetu narendajte ( ja koristim Dodonsku fetu, original, ima je u „Veru“-preporučujem).
Uzmite jednu koru, namažite sa 4-5 kašika premaza, pospite sa trećinom  mešavine od šunke, mortadele i fete, pa to ponovite i sa drugom i sa trećom korom.
Umotaje u rolat. Secite na prstenove širine 2-3 cm ( ružice), pa ih položite na blago podmazan pleh od rerne. I ovu pitu možete ostaviti u formi rolata, ako  vam je tako zgodnije.
Pite se stavljaju u rernu zagrejanu na 180 C, i peku oko 35 minuta.



18 comments:

  1. Ovo sad nije fraza- baš me pogodi sa ovim pitama, em sam gladna, em su mi praktično omiljena slana hrana. Obe fenomenalne, ali prva je famozna :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šteta što su pinjoli baš morbidno skupi, nerado bih ih izostavila :-)).

      Delete
    2. I ja mnogo volim pite. Pinjole su stvarno preskupe,a i retko ih viđam, neznam zasto je kod nas tako.Jedino sto idu na meru, pa možeš uzeti bukvalno jednu, dve kašike...treba sebi ponekad ugoditi..

      Delete
  2. Svidjaju mi se obe varijante, poput nekih slanih strudlica, a kako je ovih dana bas zahladilo vec ih zamisljam kako mirisu ujutru na stolu za dorucak.:))

    ReplyDelete
  3. I ja baš volim te pite što se premazuju, nekako budu bogatije i kao da si razvlačila kore :) Super mi je ova sa spanaćem i prazilukom... baš kako volim! :) I izgleda da je haotično biti mama! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, baš tako, kao da su od razvlačenih kora( moj nedosanjani san, još uvek)...I jest, zna biti haotično biti mama...ponekad se osećam kao ona Hindu boginja sa većim brojem ruku...kako se beše zove...u jednoj ruci dete, u drugoj varjača, u trećoj usisivač,između brade i ramena telefon, nosom tipkam tastaturu na lap topu...he,he.

      Delete
  4. Obe opcije odlično izgledaju. Zaista, dobra kombinacija. Inače, slaba sam na pite generalno:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala...a što se pita tiče, niši jedina....

      Delete
  5. Replies
    1. Eeee, kad je od Grneta, to je ozbiljan kompliment..: )

      Delete
    2. Jako, jako lepo! Narocito ova prva pita. Nego, mozes li da napisens koliko ml je u toj casi za jogurt (za nas koji smo daleko od najboljeg jogurta na svetu i koji ga kad imamo priliko kupujemo samo na litre). Sad su mi pinjole na spisku sta da ponesem odavde prilikom prve posete Srbiji.

      Delete
    3. Hvala. Radi se o čašicama od 1,8 dl, i da su od 2 dl sasvim ok, ne znam kolika su pakovanja kod vas, bitno je da se radi o istoj čaši.

      Delete
    4. Hvala na odgovoru! Ovde nema jogurta u casi, samo u pakovanju od pola litra ili litar. I naravno vocni jogurti, ali oni nisu vise od 125 ml.

      Delete
  6. woooow ... sto bi rekao moj Jole :) i ja se pridruzujem ljubiteljima pita, gde me nadje sada u kasne sate, jela bi sa ekrana :)) super izgleda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mislim da bi i Jole ovo njupao...naročito ovu drugu varijantu vole moje devojke...mada mlađa ne pravi pitanje i za prvu...

      Delete
  7. Znas koliko volimo pite )))... Sjasne su

    ReplyDelete