Wednesday, October 23, 2013

Jednostavan jagnjeći ragu



Imam utisak da je jagnjetina u svakodnevnoj ishrani neopravdano zapostavljena na našim prostorima . Najčešće se jede kao pečenje...i tu se negde stane. Ja sam rešila da je uselim u svoju kuhinju. Onako, baš ozbiljno da je uselim.

Sastojci:
  • 3 kašike +  3 kašike maslinovog ulja
  • oko 400 gr jagnjetine od plećke ili buta, bez kosti
  • so, biber
  • 1 konzerva paradajez pelata sa sokom (oko 400 gr )
  • 1 kašičica šećera
  • 1 šargarepa, rendana
  • 1 manji celer, rendan
  • 1 crni luk
  • 60 ml suvog belog vina + 60 ml vode
  • 2-3 čena belog luka
  • pola šake peršunovog lista
  • po pola kašičice suvog ruzmarina, žalfije i timijana
Postupak:
Zagrejati 3 kašike maslinovog ulja na jačoj vatri. Jagnjetinu iseći na nekoliko većih komada, posoliti i pobiberiti, pa staviti na vrelo ulje po tri-četiri minuta sa svake strane, da potamni . Skloniti sa strane.
U šerpu dodati još tri kašike maslinovog ulja, rendanu šargarepu, celer i seckani crni luk, pa smanjiti vatru i propržiti 7-8 minuta. Zatim dodati vino,vodu zgnječene čenove belolog luka , ruzmarin, žalfiju i timijan. Neka se malo ukrčka, pa dodajte pelat i šećer. Kada  sos provri, dodajte jagnjetinu, poklopite i neka se dinsta oko 2,5 sata. Na polovini sasvim malo otklopite, i nastavite dinstanje tako. Povremeno dolijte malo vode, da se ne zgusne previše. Dosolite koliko je potrebno. Proverite viljuškom da li je meso mekano i izvadite ga na dasku za sečenje. Neka odstoji desetak minuta pa ga viljuškom ili rukama iscepkajte na sitne delove ( vlakna ). Vratite meso u sos. Odajte seckani peršun i poklopite.
Poslužite sa testeninom po želi. Ja sam koristila lumacone ( našla ih u “Veru” ) Može i sa palentom-odlično je. A može i sa starim dobrim krompir pireom.
Ragu možete napraviti i sa svežim paradajezom ( trebaće vam 3-4 komada, obavezno  oljušten od kožice). Meni je takav ukusniji.
Možete napraviti veću količinu, pa zamrzniti i vaditi po potrebi…idealno kada ste kratki sa vremenom.



 

9 comments:

  1. Evo me u klubu ! da...kod nas se jagnjetina koristi jako malo, kao sto ti kazes...samo kao pecenje i onda komentari u stilu mirise ili ne mirise...Jagnjetina, kao i svak omeso ima svoj miris - naravno, ona planinska ima ukus koji je mnogo laksi i sveziji ali takva je ! Ja je obozavam i koristim je cesto: u gulasu je divna...kao ragu je bozanstvena, u Rimu je ona MUST !

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pravu si, kao i svako meso ima svoj šmek, i baš je u tome čar. U zadnje vreme nailazim i na jagnjetinu toliko neutralnog mirisa i ukusa da se već pitaš šta jedeš...moj muž sumnja da su već počeli da ukrštanjem već "proizvode" sorte koje nemaju taj karakterističan miris, podilazeći ukusu onih sa osetljivim nosevima...meni je to baš žalosno....

      Delete
  2. Fantastičan ragu! Mnogo volim taj tip jela, ali ih spremam jednom u nekoliko mjeseci! :( Kao nemam vremena da se nešto tako dugo peče u pećnici ili krčka na ringli, a znam da je glupo... Kao što ti kažeš, poklopiš i ostaviš.. Jednom u nekoliko svratiš da promiješaš, eventualno dodaš malo vode i eto... Stvarno moram da se bolje organizujem i da isprobam tvoj jagnjeći ragu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaista , kad malo bolje razmisliš, krajnje je jednostavno, nema mnogo angažovanja.

      Delete
  3. Zvuci jako ukusno.... Retko spremam jagnjetinu, pre par godina narucila domace jagnje, ali mi nesto ukucani nisu bili odusevljeni, kako rece Marina mirise im, definitivno cu ponovo probati da je vratim, tvoji recepti me prosto teraju na to )....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treba probati, ustvari treba samo naći recept koji ispunjava lična očekivanja....a onda, najbolje bi bilo, kao i ribu, bar jednom nedeljno. Sledeća misija mi je da se snabdem sa jaretinom..

      Delete
  4. Da u pravu si, nekoristimo je u ishrani, ja licno volim jagnjetinu ispod saca, to je nesto mnogo dobro, volim i kao pecenje, dok nasi ukucani nevole, i nevredi da spremam za sebe samu :( i onda cekam slavu kod kuma da se pocastim hehehe
    Kako deca reaguju na ovo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mima, bebac od 14 meseci jede bez problema, sa palentom. Za četvorogodišnjakinju je već problem...mada, ništa lično prema jagnjetini, ona uglavnom ne jede ništa, to je valjda tipično za te godine...da dokazuju samostalnost tako što neće sve ono što ih moliš da probaju.....

      Delete