Saturday, November 9, 2013

Čorba od svežeg kupusa


Čita mi muž neku vest...u Kini se javio novi trend...njihova mlada poslovna elita decu ponedeljkom vodi u vrtiće i dolaze kod njih tek petkom. Nešto se pribojavam...kuda ide ovaj svet...
Počela sam da radim. Jedva stižem i da jedem, a kamo li da kuvam...Ali ne dam se ja. „Ćeraćemo se još...“
 
Sastojci:
  • ¾ manje glavice kupusa
  • 2 krompira
  • 1,2 litar bujona- pilećeg, junećeg( može i  kocka-u tom slučaju „Alnatura“)
  • šaka bulgura
  • 2 veća čena belog luka
  • 1/4 kašičice kumina
  • ¼ kašičice kima
  • so,  biber
  • lovorov list
  • malo maslinovog ulja
Priprema:
Kupus iseckajte  na rezance, krompir na kocke i skuvajte u bujonu.Posolite.Procedite kupus i krompir, bujon sačuvajte.
Na malo hladnog maslinovog ulja dodajte sitno naseckan beli luk, pa zagrevajte ulje na plotni dok ne zamiriše. Dodajte proceđeni kupus i krompir i dinstajte oko 10 minuta.
Vratite u bujon, izmiksajte štapnim mikserom ( može i u blenderu, pre vraćanja u bujon) dodajte kumin, kim,lovor,biber i bulgur. Prokuvajte oko 5 minuta i ostavite poklopljeno. Izbacite listove lovora.
Umesto bulgura može se ubaciti proso. A mogu i makarone( u tom slučaju ne može se pogrevati).


11 comments:

  1. Nikad nisam jela ovakvu čorbu a verujem da je zdrava i fina.
    Valjalo bi isprobati.
    Ne daj se ali jedi lepo, to ne preskači :-))))).

    ReplyDelete
  2. Zdrava corbica... Lepo li je biti samo domacica )))).... Kusacemo zajedno danas od sargarepice

    ReplyDelete
  3. Lepa čorbica

    ReplyDelete
  4. Oooo.... vidim ja da tebe nemaaaa, nedaj se...
    Zanimljiva corbica...
    Pozdrav

    ReplyDelete
  5. Zanimljiva čorbica, dopada mi se što često koristiš bulgur, kumin i još neke u Srbiji manje zastupljene začine.
    Ne daj se, čekamo još puno recepata sa ovog bloga da nas ugreju u hladnim danima koji dolaze :*

    ReplyDelete