Saturday, December 7, 2013

Ćufte sa leblebijom



U poslednje vreme živim tako što plivam od obaveze do obaveze. Što privatne što poslovne. Brzo,organizovano,automatski...Jedino tako i može. Povremeno me talas poklopi, ostanem bez vazduha - strašan je to osećaj... Povremeno uspem da izronim,da  udahnem sasvim duboko, tek da bih mogla nastaviti dalje. Nije lako biti svakodnevni očevidac crne hronike velegrada. I majka. I žena.
Kradem za sebe tenutke od noći, mada znam, možda bi pametnije bilo spavati. Bar u onim noćima kad ti to dozvole... Nije lako izabrati,između dve potrebe-odmoriti i nahraniti telo ili dušu.
Na mojoj natkasni pored kreveta nekoliko davno započetih knjiga-sve nedočitane, po policama neki divni kuvari ( rođendanski pokloni i naručena radost sa Amazona). Pored DVD-a gomila nedogledanih filmova-počnem i obavezno zaspim...nije do filmova.Sreća što ne pratim koji sve koncerti nailaze i prolaze. Ali znam, gomilu finih restorana, u koje bih rado sa nekim divnim ljudima, na čašicu spokoja i smeha i tanjir topline . A nikako. Oprostiće mi. Valjda. Eto, sad je trenutno tako...nekako...i znam da će proći. Sve prođe.
Pogledam sinoć, kasno, dve male usnule glave, oslušnem kako dišu, i sa osmehom uđem u svoju zelenu kuhinjicu. Uđe i muž, popijemo po čašu dobrog vina. Ja ostanem duže. A on mi  oprosti. Kao i uvek.

Sastojci za ćufte:
  • 500 gr mlevenog mesa ( stavila sam pola junećeg, pola svinjskog)
  • 1 šolja (od 2 dl) pirinča
  • 1 sasvim mala glavica luka
  • Pola kašičice belog luka u prahu
  • ¼ kašičice slatke aleve paprike
  • 1,5 ravne kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • ¼ kašičice karija
  • ½ kašičice kurkume
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
Sastojci za supu:

  • malo maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 konzerva leblebije od 400 gr ( što je 250-300 gr samih leblebija, bez tečnosti)
  • 2 kašike bulgura ( ili prosa, ako nemate bulgur)
  • 1/ kašičice karija
  • nepuna ravna kašičica kurkume
  • 2 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 2 l vode

Pripremanje:

Napravite ćuftice tako što ćete pomešati obe vrste mesa,začine i opran pirinač. Mešajte rukama malo duže, da se sve dobro sjedini. Neka malo odstoji u frižideru. Zatim vadite kašičicom po malo mase i pravite male kuglice (povremeno navlažite ruke), pa ih ređajte na dasku. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk,dodajte oceđenu i ispranu leblebiju i začine i sasvim malo propržite. Nalivajte vodu do ukupne količine i ostavite da provri.
Pripremljene ćuftice spuštajte u vrijuću supu, jednu po jednu i kada ste ih sve stavili, ostavite na jačoj vatri da kuva oko 5 minuta. Zatim smanjite na srednju temperaturu i poklopite šerpu, ali ne sasvim, neka ima malo lufta, i neka kuva oko sat vremena.





2 comments:

  1. Nekada davno, pre tacno jedanaest godina, u onom za mene tada teskom trenutku i pitanju da li cu ostati ili se vratiti, napisala si mi izmedju ostalog sledece....
    Orao nikada nije imao potrebu da se upozna sa drugim orlom. Svoju snagu prepoznaces po tome koliko si u stanju da prebrodis trenutak, jer trenutak je tezi, strasniji i duzi od vremena i vecnosti... Celu poruku jos uvek cuvam zapisanu celu, kad stanem ja je otvorim procitam i nastavim dalje... Zadnjih dana joj se svakodnevno vracam..... Odoh daleko..
    Cufte su sjane, a o prezentaciji i da negovorimo... Moracu ukljuciti ove leblebije ))))... N asvasta si me lepo navukla pa ces i na ovo )))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...da li je moguće da je toliko prošlo....Ljubim te....

      Delete