Friday, January 24, 2014

Ćuftice u paradajz sosu




Brzo i zahvalno jelo- možete kombinovati sa pireom ili pirinčem. Ćuftice su mekane kao dobra duša. Odlično prolazi kod sitne dece i svega sitih  muževa. Još jedan odličan recept za koji zahvaljujem ARI 26 sa Coolinarike.



Sastojci:

Za ćuftice
  • 300-350 gr mlevenog mesa (dva puta mleveno), ja pravim sa junećim
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 manje jaje
  • 3 kašike prezle
  • šoljica od oko 70 ml pirinča
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • 1 ravna kašičica sumaka (nije obavezno,ako nemate)


Za sos
  • 200 ml pasate ili domaćeg gustog soka od paradajza
  • oko 700 ml vode
  • 2 kašike brašna
  • malo soli

Priprema:
U posudi pomešajte mleveno meso,začine, jaje, sitno seckan crni i beli luk,oprani pirinač i prezlu. Što se tiče prezle, možda će vam trebati malo manje ili više, zavisi koliko vlage (čitaj vode) ima u mesu...u odmrzavanom je uvek više...Masa mora biti pogodna za to da se od nje mogu oblikovati ćuftice. Dobro sve sjedinite, pravite ćuftice veličine manjeg oraha i ređajte na neki tanjir.
Na sasvim malo zagrejanog ulja, tek da pokrije dno, propržite kratko ćuftice, nekih 2-3 minuta.
Prebacite ih u šerpu adekvatne veličine, na preostalom ulju vrlo kratko propržite 2 kašike brašna. Na brašno sipajte paradajz sos, vodu so, promešajte i sipajte preko ćuftica.
Poklopljeno kuvajte na laganijoj vatri sat vremena.Po potrebi se može dodati još malo vode prilikom kuvanja.
Fino je i kad se podgreva.





3 comments:

  1. Spremala si ih, sjajne su zar ne ...!? Mnogo recepata za cuftice u paradajz sosu sam probala ali je ovaj ubedljivo najbolji, tako da vec duze vreme spremam iskljucivo po ovom receptu :)... Za svaku su preporuku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti si ih prve otkrila, tebi ne moram da ih hvalim...

      Delete
  2. Ja cuftice mnogo volim, ova kombinacija mi se bas dopada, probacu :)

    ReplyDelete