Thursday, July 17, 2014

Sutlijaš






...pored nezaobilaznih palačinki, definitivno slatkiš mog detinjstva. Tako podseća na mamu. Trudila sam se da ga moja deca zavole, i uspela sam u tome.


Sastojci:

  • kočanski pirinač, ili drugi okruglog zrna u količini od 2 dl ( ravna šolja od 2 dl)
  • 1 vanilin šećer
  • 6-8 kašika šećera
  • 1 l mleka
  • malo vode
  • prstohvat soli
  • cimet za posipanje


Priprema:
U cediljci operite pirinač, stavite u šerpu, nalijte sa malo vode-da ogrezne, dodajte prstohvat soli i pustite da lagano provri , uz mešanje.
Kada voda usahne, dodajte mleko, malo po malo, uz stalno mešanje. Treba da lagano ključa. Pirinač će upijati mleko postepeno.Pred kraj dodajte vanilin šećer i šećer  i pustite da se rastopi. Nekih 25 min do pola sata je maksimalno vreme kuvanja.
Prekrijte šerpu debljom salvetom, odozgo stavite poklopac i sklonite sa vatre, pa ostavite još 15-ak minuta. Razlijte u činijice i pospite cimetom.

Ako vam se posle pola sata čini da ima previše mleka, nema, sve će to pirinač popiti, ako volite ređi, slobodno malkice povećajte mleko.




1 comment:

  1. Obožavam ovakav sutlijaš. Jedino ne stavljam so na početku, ostalo je sve vrlo slično u pripremi kao ti što radiš. Kao i ti, volim cimet odozgo,više nego rendanu čokoladu koji sam primetila da mnoge domaćice češće stave.

    ReplyDelete