Sunday, October 19, 2014

Brzi kolač sa jabukama (treća subota u oktobru)



Nije red da vikendom nemamo kolač. A nije red ni da sedimo kod kuće, kad je vreme još uvek na našoj strani.

Ovo  je jedan od onih "čas posla" kolača,za dane kad vas  baš ne drži mesto u kuhinji.
Sočan . Lepljiv. Mirišljav. I nekako jesenji.
A Ada je sjajna.
Slike su nikakve, mrzelo nas da nosimo foto-aparat ovaj put, ali znate već kako je tamo divno...iznajmite bajs, ili trotinet, upijate boje neba i zemlje  oko sebe,
bacate kamenčiće u vodu, ne šljapkate još uvek po baricama, ali šuškate kroz lišće...poljuljate se i puno tičite, zauzmete neku klupu da pojedete kolač,eto, malo smo zabelezili mobilnim...da vas namamimo...


Sastojci:
  • 3 jaja
  • 2,5 šoljice žutog šećera
  • 1 limun šećer ( ili rendanu koricu 1 limuna)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika džema od kajsija
  • 1 puna kašičica cimeta
  • 1,5 šoljica ulja
  • 2 veće jabuke, kisele
  • 3,5 šoljice brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • šaka, dve suvog grožđa
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Koristite manju šoljicu..1 dl.
Jaja umutite mikserom,dodajte šećere, pa mutite dok ne pobeli. Postepeno dodajte džem, cimet, ulje, brašno i prašak za pecivo, izrendane jabuke, suvo grožđe. Pažljivo sjedinite.Rernu zagrejte na 200 C.
Dugačku modlu za hleb obložite papirom za pečenje (35*12-15),uspite testo i odmah po stavljanju u toplu rernu smanjite na 180 C. Pecite nekih 40 minuta, probajte čačkalicom. Kada je pečeno izvadite iz modle na rešetku, prohlađeno pospite sa dosta šećera u prahu.


 
 

3 comments: