Friday, May 1, 2015

Gulaš sa pečenim paprikama




Mnogo mi se dopala ova verzija gulaša.
Kada pokupim iz maminog zamrzivača  pečene paprike ovo je jedna od tri stvari koje pravim. Preostale dve su salata od cepkanih paprika sa belim lukom i pohovane pečene paprike.Ali o tome drugi put. Dakle, gulaš...


Malo prigodne muzike...više uz datum...



Sastojci:

  • oko 300 gr mesa za gulaš, neko koje se dobro raskuva...juneći vrat, može i svinjetina...ja volim da stavim file
  • oko 300 gr pečenih crvenih paprika
  • pola konzerve seckanog pelata (oko 200 gr), ili nečeg sličnog
  • 1 mala (baš)  glavica crnog luka
  • 1 mala (baš) glavica ljubičastog luka
  • 2 velika čena belog luka
  • kašika koncentrata paradajeza
  • kašika ajvara (poželjno ljuti)
  • 1 veća šargarepa
  • 2-3 lista lovora
  • voda da ogrezne pa malo iznad...oko 6 dl
  • malo kajenskog bibera
  • kašičica slatke aleve paprike
  • pola kašičice mlevenog korijandera
  • može jedna "Alnatura" kocka ( to su jedine koje koristim)
  • malo peršuna
  • maslinovo ulje od komine


Priprema:
Na malo maslinovog ulja izdinstajtei crni i ljubičasti luk.
Dodajte rendanu šargarepu i meso sečeno na male kockice, pa nastavite sa dinstanjem 15-ak minuta. Dodajte koncentrat paradajeza i seckani beli luk, pelat, pa zalijte vodom.
Kada prokuva smanjite na laganu vatru, dodajte sve preostale začine, ajvar i sitnije seckanu pečenu papriku. Poklopite, kuvajte na tihoj vatri oko 1 sat. Malo otklopite da ima oduška i nastavite kuvanje na laganoj vatri još sat, sat i po.Pred kraj sasvim otklopite i neka se ukuva do željene gustine, tj da bude gusto. Sve ovo uz povremeno mešanje.
Služi se kao i svaki gulaš...pire, pirinač, makarone, a ni na palentu se ne žali.




 IZVOR




2 comments:

  1. Zanimljivo, spremala sam razne varijante gulasa, ali nikada sa crvenom paprikom...imam je jos uvek u zamrzivacu moram probati....

    ReplyDelete
  2. Bravo od jednog apsolutnog obozavaoca crvenih pecenih paprika. Srecom i ovde mogu da se nabave, u teglama, doduse ne najbolje oguljene, ali necemo da traimo dlaku u jajetu. Ovo pravim sigurno. Alnatura kocka mi je nepoznata, verovatno moze i bez nje.

    ReplyDelete