Monday, July 20, 2015

Džem od kajsija



Sastojci:

  • 2 kg očišćenih kajsija
  • 1200 gr šećera (600 gr na 1 kg voća)
  • sok jednog limuna


Priprema:
Kajsije operite, očistite sve nagnječene delove, prepolovite. U dublju šerpu stavljajte naizmenično kajsije i šećer, pokrijte čistom  krpom i ostavite da odstoji 3-4 sata ili preko noći.


 Štapnim mikserom usitnite kajsije.( ovo nije obavezno). Dodajte sok od limuna.


Stavite na  jaku vatru i mešajte varjačom, u početku povremeno, zatim skoro neprestano. Moje ringle imaju podeoke od 1 do 9. U početku sam kuvala na 8, zatim na 7. Na ovu količinu od stavljanja šerpe na ringlu, kuvanje je trajalo 1 sat. Od kada je masa počela da ključa oko 45 minuta.
Imajte na umu da je topao džem dosta redak, po hlađenju se zgusne. Nemojte prekuvati. Jača vatra i kraće vreme kuvanja, uz manje količine omogućavaju da se sačuva divna svetlonarandžasta boja ove poslastice.

U poslednjih pola sata oprane tegle ubacite u rernu i uključite je na 100 C, da se sterilišu. Poklopce obrišite alkoholom.
 Kada je gotovo napunite tegle, zatim na kratko 10-ak minuta vratite u rernu.


 Izvadite i zatvorite. umotajte tegle u ćebe i ostavite oko 24 sata da se polako ohlade. Prethodno ih možete okrenuti naopako i ostaviti tako pet minuta. 
Najveća dilema kod domaćih džemova mi je uvek količina šećera. Gledam da ga nije više nego što mora, obzirom da nema konzervansa. Kakva su vaša iskustva?



3 comments:

  1. Sledeće nedelje krećem sa ovim dzemom...vreme je...završismo krečenje, sada treba misliti na zimu.... Odlična boja mama :)

    ReplyDelete