Wednesday, July 8, 2015

Kolač od pudinga i jabuka...


Glumio je (sasvim uspešno!) tortu za naš morski rođendan. Šesti.
A mi smo se vratili... pomalo slani, slobodni i razbarušeni...čudno odrasli za tako kratko vreme.
Doneli smo kamenčiće i školjke i sada ćemo smišljati šta sve još možemo sa ovim letom...

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 ravnih kašika žutog šećera
  • 8 kašika mekog brašna, srednje pune
  • pola praška za pecivo
  • na vrh noža soli
  • Za fil:
  • 1 kg nakiselih jabuka
  • 800 ml vode
  • 8 kašika žutog šećera, ravnih
  • 1 limun šećer ( ako imate)
  • 2 pudinga od vanile


I još:

  • 500 ml slatke pavlake za šlag ( ne one biljne)
  • dekoracija po želji...šarene mrvice ili nešto iz asortimana Dr Oetkera, ili po želji već


Priprema:
Umutite šam od belanaca. U posebnoj posudi umutite žumanca sa ostalim sastojcima za koru pa pažljivo spojite sa umućenim belancima.
Pecite u plehu sa papirom podmazanim maslacem na 200 C dok ne požuti.
Izvrnite koru pažljivo u posudu  u kojoj ćete slagati kolač, kada se malo prohladi skinite papir.
Dok se kora hladi spremite fil: jabuke ogulite, očistite  i isecite na sitnije komade pa stavite u vodu, dodajte šećer i limun šećer i skuvajte.
Skuvane jabuke rešetkaštom kašikom izvadite u posebnu posudu i usitnite štapnim mikseromili drugim pogodnim sredstvom, pa ostavite sa strane.
U vodu u kojoj su se kuvale jabuke dodajte 2 pudinga, prethodno umućena u vrlo malo vode i sa kašikom dve šećera i kuvajte kao klasični puding, pred kraj dodajte u puding i ispasirane jabuke.
Koru prelijte smesom od pudinga i jabuka i ostavite da se ohladi, na par sati smestite u frižider.
Pred služenje dodajte odozgo umućenu pavlaku  i dekoraciju.

Lagano i idealno za vrućine.












 



12 comments:

  1. Sve fotografije su prelepe, ali nogice... Fantasticno! Bas lep letnji kolac tj. rodjendansa torta. Kad sam citala nacin pripreme ucionio mi se poznat, mislim da je moja mama pravila slican kolac, sam nije pasirala jabuke vec ih sitno seckala. Svejedno, meni se cini da je kolac super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, u originalu se jabuke seckaju, meni se ovako cinilo bolje...

      Delete
    2. Bolje i jednostavnije. Cini mi se da bi ovo i moj izbirac pojeo. A nema cokolade.

      Delete
  2. Mnogo lepe fotografije! Srećan vam rođendan, sa zakašenjenjem, mnogo sreće, smeha i osmeha!
    Ovog sam se kolača sita napravila kada sam se udala, stranica sa tim receptom je potpuno uništena :-) Meni je bilo omiljeno da ga pravim sa višnjama, a kada su ovakve vrućine, a meni je bio potreban kolač - umesto kore sam ređala piškote. Dostojna zamena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! Ovo je moja mama radila ali ne sa patispanjom, vec sa pti -ber keksom...moguce su razne varijante.

      Delete
  3. Joj jako sam voljela taj kolač, nisam ga već godinama jela, moram si ga napraviti ponovno. Krasno izgleda !

    ReplyDelete
  4. I mi ovo jako cesto pravimo. Fantasticno letnje osvezenje.

    ReplyDelete
  5. Divne ljetne fotografije. Kolac prelijepo izgleda, pa jos uz taj pogled...

    ReplyDelete
  6. Pa srecan rodjendan curici!!! :) Sa zakasnjenjem...
    Kolac je super. I ja sam ga volela kao mala. Odlična zamena za tortu. :)

    ReplyDelete
  7. Dobro došli u klub šestogodišnjaka :-) Mi smo vrlo nemaštovito za rodjendan na putu kupili sladoled i zaboli svećice :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...pa i to je mastovito.....mi smo imali uslove skoro kao kod kuce te smo ih iskoristili....Uh, sad smo predskolci....

      Delete
  8. Divne slike, živopisne, kolač za svaku pohvalu, srećan vam rodjus sa zakašnjenjem, i mi ćemo nadam se uskoro na odmor :)

    ReplyDelete