Saturday, July 25, 2015

Zapečene tikvice sa sirom


Ide uz vrućine. Kao ručak ili večera.Toplo ili hladno. Jako ukusno.


Sastojci:

  • oko 800 gr  tikvica (tri srednje otprilike)
  • 2 jaja
  • 2 kašike prezle
  • 1 prepuna kašika kisele pavlake
  • 125 gr sira ( feta ili slično)
  • kašika -dve maslinovog ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • malo belog luka, u prahu ili svež
  • 10-ak listića svežeg bosiljka ( ili malo mirođije)
  • malkice mocarele za narendati odozgo, ili nekog kačkavalja, a može i susam
  • maslac za podmazivanje


Priprema:

Tikvice  ogulite i izrendajte, posolite, izmešajte pa ostavite u cediljci pola sata-sat da puste vodu.
Zatim uključite rernu na 180 C da se zagreje. Za to vreme umutite jaja, sir, pavlaku, maslinovo ulje.
Rukama zahvatajte tikvice, dobro iscedite i spuštajte u fil. Dodajte prezle, prašak za pecivo, beli luk i sitno seckani bosiljak. Dobro izmešajte i sipajte u vatrostalnu činiju u koju ste stavili papir blago podmazan maslacem. Narendajte malo mocarele odozgo, možete posuti i sa susamom.


Pecite dok ne požuti, oko pola sata.




Recept sam našla na blogu "Kuvar za početnike"...ne mogu trenutno da ga nađem  tamo, pa nema linka


2 comments:

  1. Ovo mi je super, tikvice volim ali nikad ih neznam iskoristiti osim u musaki, ili grilovane ili ustipcima , ovo obavezno probavam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam recept nnasla trazeci neki za ustipke.Odusevim se jer nije masno.

      Delete