Monday, November 2, 2015

Kiflice za nedeljna jutra




Mi  volimo ona lenja jutra, vikendom, kada se protežemo dugo u toplom krevetu, golicamo, ljubuckamo i gledamo crtaće. Svi. Što uključuje i macu Snežanu. Našeg trpeljivog kućnog ljubimca.
A volimo i miris toplog peciva koji mami u kuhinju. Mada, tolerišemo i mrve u krevetu. O  pomenutim vikendima.
Ovo je jedan sjajan recept koji omogućuje da imate oba zadovoljstva odjednom, bar  što se mame tiče. Testo se zamesi  uveče. Ostavi se da naraste, zatim prebaci u frižider, a sutra ujutru se začas razvije i zamota u kiflice . Nakon toga, kratak je put od rerne do dečjih stomačića. Za odrasle šta preostane.


Sastojci:

1 jaje
400 gr mekog brašna + 100 gr graham brašna
150 ml mleka
150 ml jogurta
100 ml maslinovog ulja
1/2 praška za pecivo
1 suvi kvasac
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
1 jaje i semenke za premazivanje

Priprema:

Jaje, ulje, mleko i jogurt pomešajte.
U posudu dodajte preostale suve sastojke i mutite mikserom oko 5 minuta da se sjedini. Testo prebacite u veću plastičnu posudu koja se dobro zatvara i ostavite da naraste oko pola sata.
Potom posudu smestite u frižider da prenoći. Može u frižideru stajati par dana. A može i bez stavljanja u frižider, ako ćete da pečete odmah.
Izvadite iz frižidera, prepolovite i od svake polovine razvijte krug, secite na četvrtine, pa osmine. Svaki trougao uvaljajte u kiflicu i ređajte na pleh sa papirom.


Rernu uključite da se greje na 200C. Pre nego što stavite da se peče, premažite kiflice razmućenim jajetom i pospite omiljenim semenkama.



Kombinacije brašna po izboru.

Može se iskoristiti i kao podloga za picu.




9 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Ovakvi receptici su uvek dobrodosli, ma ko moze da odoli toplom pecivu, narocito kad su napravljeni sa toliko puno ljubavi.:))) p.s. super je fotka sa macom koja merka kiflice i verovatno razmislja da li da saceka da se prvo ispeku... a slatki su i maleni prstici koji pokusavaju da skinu susam sa kiflica.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bogami, od mace sve mira da se sklanja....ne daj boze da se nesto zaboravi njoj na dohvat sape ( sto je trenutno svuda osim na ormanu...ili pod kljucem)

      Delete
  3. Nema mi ništa lepše nego ta lenja nedeljna jutra...samo kod nas se nikad nisu tolerisale mrvice u krevetu a sve ostalo je bilo dozvoljeno...kako obožavam miris peciva ujutru...uh sad sam već gladna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma te mrvice sam i ja pokusala da proteram odatle, ali ne vredi....pa kao u onom crtacu...".Kad ih ne mozes pobediti- ti im se pridruzi!"...

      Delete
  4. Miro,jutros sam ih spremala.Nase su bile punjene sa domacim kecapom,sunkaricom i trapistom,dzemom i sirom(sa cim ko voli).Odlicne su.Volimo topla i svjeza peciva.To da priustis nemozes uvjek,treba vremena da nadolazi ,premesi..........a spremljene dan ranije nije to to.Inace ustajem ujutru u 5 i 30 mesim,razvijam pite,przim palacinke.........nosim na posao kad dodju iz skole u kancelariju.Pitam se ponekad da li pretjerujem?Naci ce se cesto u nasoj kuhinji kao i drugi tvoji recepti...........

    ReplyDelete
  5. Baš mi je drago da vam se dopalo! Kod mene kad ima ima, ali se desava i da nema, neće nikom ništa faliti i kad se nešto ponekad kupi.Gledam da ne budem rob ničemu.

    ReplyDelete