Sunday, March 27, 2016

Pita sa mesom


Pita sa mesom je uvek dobrodošla na našem stolu. Ugostićemo je i za doručak, i za ručak i za večeru, ne biramo. Ova naša je jedna bogata gospođa, nikako masna, i to je nešto što nikako ne treba menjati. Što se tiče luka, možete staviti samo praziluk u većoj količini, ili pak smanjiti. Najviše voli da sedne pored jogurta. Hladnog. Može i uz poneku rotkvicu.


Sastojci:

  • 500 gr kora za pitu, tankih
  • 400 gr mlevenog  junećeg mesa ( dva puta mleveno)
  • 150 gr praziluka
  • 150 gr crnog luka
  • 3 jaja
  • 1 kisela pavlaka
  • 1dl mleka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl kisele vode
  • so ( 1,5-2 kašičice ukupno)
  • crni biber


Priprema:

U  dubljem tiganju propržite obe vrste luka, sitno seckanog. Dodajte mleveno meso pržite još oko 5 minuta uz mešanje, posolite i pobiberite, pa ostavite sa strane. Pomešajte maslinovo ulje i kiselu vodu, uključite rernu na 200 C. Odvojte dve kore sa strane.
Uzmite pleh , podmažite sa malo ulja četkicom, stavite 1 koru, poprskajte i premažite sa mešavinom ulja i kisele vode uz pomoć četkice. preko stavite drugu koru, pa i nju premažite, a zatim po drugoj kori rasporedite mleveno meso.Opet stavite koru, premažite, poklopite sa drugom korom koju takođe premažete i po njoj rasporedite meso. I tako dok ima kora, završite sa dve kore koje ste odvojili, a nakon toga isecite pažljivo  pitu na kocke željene veličine. U posudi umutite jaja, mleko i pavlaku, i malo posolite pa pažljivo zalijte isečenu pitu. Uzagrejanoj rerni pecite oko 40 minuta.


Recept je iz časopisa "Kuhinjske čarolije" Sonje Grkavac, malkice adaptiran što se količina tiče.  



2 comments:

  1. Baš je lepa pita!I ja volim ovu pitu ali je nisam dugo pravila!Pozdrav :)

    ReplyDelete