Tuesday, July 4, 2017

Kapri torta sa malinama



Ovu predivnu tortu možete praviti i sa jagodama....

Sastojci za 1 koru-treba ispeći dve:

5 jaja
5 kašika šećera
6 kašika mevenih oraha
1 kašika oštrog brašna
50 gr rendane crne čokolade

Fil od malina:

500 gr svežih ili smrznutih malina
300 gr šećera
2 dl vode
2 kesice pudinga od malina
malo vode da se razmuti puding

Žuti fil:

600 ml mleka
10 žumanaca
150 gr šećera
3 kašike gustina
2 kašike brašna
2 kesice burbon vanile
250 gr maslaca

Čokoladni preliv:

200 gr crne čokolade
70 gr maslaca
3 kašike ulja

Čokoladni šlag:

200 ml slatke pavlake( ne biljne!)
50 ml mleka
200 gr crne čokolade
Ja sam u ovoj torti odozgo stavila običan šlag, zbog ukrašavanja- da ne bude zabune...

Priprema:

U kalupu 22x35 ispeći dve kore.
5 belanaca umutite u šam sa 5 kašika šećera,pažljivo umešajte kašiku brašna i 6 kašika mlevenih oraha, te rendanu čokoladu.pleh obložiti pek papirom i pažljivo ispeći na 180 C.

Fil od malina napravite tako što ušpinujete 300 gr šećera i 2 dl vode, blago,pa dodajte maline. Kada se raspadnu, dodajte puding od jagode, prethodno razmućen u malo vode. Kuvajte na tišoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne, ali ne previše.

Žuti fil- umutite 10 žumanaca sa 5 kašika šećera od onih 150 gr, sve to razmutite sa malo mleka od onih 600 ml, dodajte 3 kašike gustina, srednje pune,i  2 kašike brašna-prosejanog. Ovo skuvajte u onom ostatku od 600 ml mleka u koji ste dodali ostatak od 150 gr šećer.Stalno mešajte žicom da se ne stvore grudvice. Na kraju u vruć fil dodajte burbon vanilu. Kada se fil sasvim ohladi umiksajte omekšali maslac, ostavite da se ohladi.

Čokoladni premaz-200 gr čokolade rastopiti sa 70 gr maslaca, dodati tri kašike ulja. Dobro izmešati i ostaviti da se prohladi.

Čokoladni šlag-Crnu čokoladu izlomite na sitne kockice i stavite u posudu za mućenje. U posebnoj posudi zagrejte slatku pavlaku i mleko da proključaju, pa prelijte preko čokolade i mešajte dok se ne rastopi.Prohladiti pa staviti u frižider na par sati dok se dobro ne ohladi i stegne.

Način filovanja:
Kora-pola fila od maline-pola žutog fila-čokoladni premaz-kora-pola fila od maline-pola šutog fila-čokoladni šlag ( kod mene običan)










No comments:

Post a Comment