Странице

Tuesday, April 30, 2013

Ferrero rocher torta

                                  

Već neko vreme unazad moja omiljena torta.  Jedna kora i dosta krema koji se ne kuva. Raskošno je ukusna i apsolutno  stvara zavisnost. Napravi se začas. Često je radim, onako, čak i bez povoda, za svoju dušu. Pretvoriće vam bilo koji dan u praznik.

Sastojci za koru:

  • 100 gr maslaca
  • 100 gr šećera u prahu
  • 4 jaja-odvojiti žumanca i belanca
  • 70 gr oštrog brašna
  • 130 gr čokolade( što kvalitetnije)
  • 1 ravna kašika kakaa
  • 130 ml mleka
  • 70 ml slatke pavlake( za šlag, ne biljne)
  • puna  kašičica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Sastojci za krem:

  • 400 gr Nutelle ( ne menjajte drugom vrstom krema, nije to to)
  • 500 gr mascarpone sira
  • 100 gr napolitanki od lešnika, mlevenih
  • 250 gr pečenih lešnika, pila mleveni sitno, pola krupnije

Za ukrašavanje:

  • čokoladne mrvice ili šljunak

Postupak:

Umutite mikserom maslac i prah šećer, dodajte vanilin šećer . Miksajte dalje dodajući  jedno po jedno žumance.
 Na pari otopite čokoladu, nek se malo ladne pa dodajte u masu, zajedno sa kakaom.
 Dodajte brašno, pomešano sa praškom za pecivo i solju. Lagano umešajte slatku pavlaku i mleko. Umutite sneg od belanaca i na kraju i njega lagano umešajte.
 Kalup za tortu obložite papirom, blago namažite maslacem i pecite na 180 C oko pola sata. Radila sam je u raznim kalupima, od 20 do 26 cm. Naravno, vi kako volite, višu i debeljuškastu ili nižu a malo veću. Ja najviše volim u ovom najmanjem kalupu, sa šljunkom   čokolade...da liči na veliku Ferrero bombicu. Iako je mala obimom, jaka je , tako da možete poslužiti sasvim solidan broj ljudi.
Dok se kora peče napravite krem...Mikserom sjedinite mascarpone i Nutellu. Umešajte ravnomerno lešnike i napolitanke. Premažite koru kremom, ukrasite i neka odstoji u frižideru par sati.






5 comments:

  1. Čokoladna bomba, ide na listu za probu, jednom se živi :))
    Slike su mnogo dobre

    ReplyDelete
  2. Izgleda Bogovski; kako vidim moracu je i ja probati napraviti, jer smo svi cokoholici u kuci i padamo na ovakve torte!

    ReplyDelete
  3. Pozdrav, trebala bi mi torta velicine 28cm pa me zanima da li da povecam sve sastojke za duplo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nažalost, tek sada vidim pitanje...Možete, ona će u plehu 28 biti dosta bogata. Ovo je jaka torta, možete poslužiti dosta gostiju, iako možda ne deluje tako.

      Delete