Странице

Sunday, May 19, 2013

Zapečene palačinke s mesom


...deca će ih sigurno jesti, pa ako vam je to jedan od kriterijuma pri sastavljanju jelovnika, ne razmišljajte mnogo. Odličan vikend ručak.
 A stigla su i vina sa Krima, malo smo gustirali umesto deserta...Krimska Madera, najstarije Ukrajinske vinarije Masandra...ako budete u prilici, ne propustite da probate...vrhunski doživljaj za nepce.

Sastojci za palačinke:
  • 9 punih kašika pšeničnog belog brašna
  • 3 pune kašike integralnog brašna od heljde
  • po prstohvat soli i šećera
  • 1 dl mleka
  • oko 6 dl kisele vode
  • 1 jaje
Sastojci za sos:


  • 400 gr mlevenog junećeg mesa
  • 2-3 mlada crna lika ( ili manja glavica starijeg)
  • 200 ml passate ( ili omiljenog paradajez soka)
  • so, biber, kašičica origana, malo belog luka u prahu
  • oko 100 gr rendanog kačkavalja
  • malo maslinovog ulja
  • malo maslaca za podmazivanje


Sastojci za preliv:


  • 1 jaje
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 šoljica mleka ( oko 1 dl)


Priprema:


Za palačinke mikserom umutite sve sastojke, količinu vode eventualno korigujte do odgovarajuće teksture. Ispecite , i sačuvajte oko 13 komada. Ostatak poklopite i sačuvajte deci za večeru ( kod mene bi palačinke prošle u sva tri obroka + u dve užine).
Na malo maslinovog ulja propržite seckani luk , dodajte mleveno meso i  pržite dok ne promeni boju. Nalijte passatu, dodajte začine i po potrebi malkice vode. Ali maalkiceee. Poklopite uz malo lufta i krčkajte oko pola sata da se tečnost sasvim redukuje. Ostavite sa strane i kad se malo prohladi umešajte pola količine rendanog kačkavalja.
Nafilujte plačinke i urolajte kao tepih kad ga liferujete u perionicu. Slažite u maslacem podmazanu vatrostalnu činiju, pospite ostatkom rendanog kačkavalja i gurnite u rernu.


Peče se na 200 C dok ne požuti a preliv se ne stegne..nisam merila vreme..oko 20 minuta, čini mi se.





14 comments:

  1. Ajooooj, tko me je tjerao da baš sada idem na blogger i vidim ovo u ove sate! :D Prefino izgleda, štoviše čini mi se i bolje nego li s tortilla-ma, cannellonima... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da slicno tome,zaista, a stvarno fiiinooo. Vracaj se vamo, i ne otvaraj frizider.

      Delete
    2. :D Ma neću u hladnjak, moram biti karakter. :D

      Delete
  2. Odlican recept; moji djecaci bi bili odusevljeni. Svidja mi se dodatak heljdinog brasna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gledam da ubacim zdrave sastojke gde god je moguce...

      Delete
  3. Stigao muzic, sada je sve lakse... Dobre palacinke, a vino mmmm :)))...

    ReplyDelete
  4. Овим палачинкама код нас ја дајем неких 10 минута живота :-) Иначе волим запечене,и слатке и слане, и слатке сам имала у плану али изгледа да ће бити комбинација :-)

    ReplyDelete
  5. Divno izgledaju, zaista...secam se kada sam isla jos u gimnaziju, a mozda cak i pre (znaci malo posle pariske komune)u Beogradu su glavni stos bile palacinke ovako punjene mesom pa onda pohovane kao becke snicle !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha,ha,ma, nisi bas toliko vremesna.Hvala i kiss!

      Delete
  6. Meni su mnogo ukusnije integralne palačinke, super recept

    ReplyDelete
  7. Uh, imam kraj sebe jednu mušku osobu koja je već krenula da bali, čim sam pročitala ovaj naslov naglas. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa, hajde Mali, napravi coveku. Ma, i maci bi se svidele, garant.

      Delete
  8. Cim sam videla 'deca ce ih sigurno jesti' proucavam recept. Mislim da si u pravu, ovo bi moj sincic sigurno jeo... A i ostatak za slatku kombinaciju. Bas mi se svidja dodatak heljdinog brasna, i zdravije i uusnije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja to prema svojima, odnosno svojoj...druga je jos na kasicama...Imam utisak da su klinci slicnog uzrasta sto se hrane tice svi vrlo slicni i da prolaze slicne faze, pa se osmelim da stavim takvu konstataciju...mada, ne dajem garanciju...

      Delete