Странице

Saturday, November 30, 2013

Pita bundevara





...Pametni ljudi su već sve rekli, treba se samo prisetiti u pravom trenutku...i odmah bude lakše...
Misao za današnji dan...
“ Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali, a nije trebalo, trebalo je živeti.“- Andrić


Sastojci:
  • 700-800 gr rendane bundeve
  • 500 gr kora za pitu
  • 200 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 125 gr maslaca
  • 3 dl mleka
  • 2 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
  • pola kašičice cimeta
  • 100 gr mlevenih oraha
  • prah šećer za posipanje

Postupak:
Na trećini količine maslaca, u šerpi sa debelim dnom staviti bundevu da se dinsta uz mešanje. Posle 10-ak minuta dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i malo po malo mleka ( do ukupne količine od 3 dl). Dinstajte uz mešanje oko 35-40 minuta.
Par minuta pred kraj dodajte žumanca, i orahe i dobro umešajte i propržite par minuta.Trebalo bi da dobijete gušću kašu. Sklonite sa vatre da se malo prohladi. Umutite belanca. Umešajte ih u malo prohlađenu masu. Otopite preostali maslac.
U pleh podmazan maslacem, visine bar 5 cm, stavite koru, malo premažite maslacem, stavite drugu koru, malo premažite četkicom sa otopljenim  maslacem, stavite treću koru pa preko nje oko 4 -5 kašika fila. Tako ponavljajte dok ima kora. Ako su vam kore malo deblje, možete filovati svaku drugu.
Na kraju završite sa tri kore, svaka premazana maslacem.
Uključite rernu na 200 C. Neka pita odstoji dok se rerna ne zagreje, a onda je ubacite da se peče oko 40 minuta. Kada je izvadite premažite je četkicom sa sasvim malo vode i pokrijte krpom dok se ne ohladi.
Ohlađenu pospite šećerom u prahu., pa secite.
Pita je meka i sočna, punog ukusa.
Možete je praviti i bez oraha, onda je to baš ona klasična, starinska bundevara.



4 comments:

  1. Odlična mi je i sa orasima i bez njih, i sve varijacije na temu pite i bundeve kao glavnog sastojka mi se dopadaju. Još kad cela kuća zamiriše, ih milina :)
    Primetila sam jedan divan, kobaltni tanjir, rekla bih, i moram da dodam da mi se jako dopada.
    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. O ,hvala...tanjirić je ulov sa Kalenića...onaj deo sa starinama....svašta se može naći...

      Delete
  2. Ooooooooo ovo smo jeli... Za svaku preporuku... Sjajna pita )))...

    ReplyDelete
  3. Nisam ljubitelj svih bundevara ali ovu volem :)

    ReplyDelete