Странице

Monday, March 10, 2014

Pilav (i supa)



Pilav je jednostavno jelo. Klasik. Reklo bi se da nema nikoga ko to ne ume da napravi. I ja sam mislila da znam sve dok nisam naišla na ovaj Majin recept. Onda sam shvatila da ustvari pojma nisam imala šta je pilav. Sada ga pravim isključivo po njenim uputstvima, sve je kod Maje  savršeno jasno...i kako i zašto. Uobičajeno, za njene recepte.  I uvek dodam i supu. Preporučujem.


Sastojci:

  • 3 bataka sa karabatakom ( ili koliko imate-piletine ili ćuretine)- ja skidam kožu
  • 250 gr kočanskog pirinča
  • po 1 celer,koren peršuna i paškanat
  • 3-4 šargarepe
  • beli deo 1  praziluka
  • 1 manji crni luk
  • par čenova belog luka
  • so, biber
  • rezance za supu
  • peršunov list
  • 1 dl ulja


Priprema:

U veći lonac nalijtie 2,7 l vode. Stavite unutra celer, koren peršuna, paškanat, šargarepu, ništa ne seckajte sitnije od pola. Ubacite meso, crni i beli luk i kašičicu soli i pustite da provri. Poklopite i ostavite da lagano vri  oko 1,5 sat.
Kad je gotovo procedite supu, odvojite posebno 1,5 l, ostatak vrate u manju šerpu. Celer, koren peršuna, paškanat, crni luk, beli luk bacite. Šargarepu isecite na kolutove, dve vratite u supu, dve ostavite za pilav. Meso očistite od kosti i iskudajte na manje komade pa ostavite sa strane na toplom.
U šerpu koja će ići u rernu stavite 1 dl ulja. Dodajte praziluk izrezan na kolutove i propržite, dodajte 2 kašičice soli (ravne) i biber, a zatim i opran pirinač. Propržite nekoliko minuta. Na pirinač složite šargarepu i meso i zalijte sa 1,5 l bujona. Ja dodatno promešam, da se meso ravnomerno rasporedi.
Pecite na 200 C, u zagrejanoj rerni oko 1 sat, dok pirinač ne upije bujon i blago se ne zapeče. Ostavite u toploj rerni  bar pola sata.
U međuvremenu od preostalog bujona zakuvajte supu...Vratite u bujon šargarepu, može i po koji komadić mesa, stavite rezance za supu...Neka kuva desetak minuta, po potrebi dosolite, stavite peršunov list i poklopite ostavite do služenja.



2 comments: