Странице

Tuesday, May 19, 2015

Paprikaš




Stari, dobri paprikaš. Zvuči mi kao ona rečenica: "Svuda pođi, kući dođi." Kada mi dosade novotarije, vratim se klasicima u kulinarstvu. I da, deca ga uvek  slatko jedu.

Sunday, May 10, 2015

Rođendanske čestitke





Još malo pa šesti rođendan. I čestitke koje pravimo porasle su sa nama. Ponosni smo na njih.

Thursday, May 7, 2015

Đuveč sa heljdom




Ovom receptu me privukla heljda. Jelo sam  spremila gusto, i potpuno mi liči na đuveč, samo što je umesto pirinča heljda.
Recept je inače Danin, ima na njenom blogu raznih finih stvari...

Tuesday, May 5, 2015

Kuglof Katarina



Sastojci:

  • 1 kisela pavlaka
  • 3 jaja
  • 1 čaša (ona od pavlake) šećera od trske (žutog)
  • pola čaše kokosovog ulja, u istopljenom stanju (ili običnog, a ni devičansko maslinovo ne bi ga pokvarilo)
  • 1 čaša neskvika
  • 1 čaša mlevenih oraha( blago prepečenih), ili lešnika...
  • 1 čaša brašna (stavila sam ono za crni hleb, može i graham, i belo meko)
  • 1 rum šećer ili vanilin
  • 1 prašak za pecivo
  • prah šećer za posipanje


Priprema:

Umutite jaja i šećere, dodajte pavlaku, ulje, a onda i preostale suve sastojke koje ste prethodno umešali.
Kalup za kuglof podmazati rastopljenim maslacem i posuti prezlom (višak istresti). Preporučujem silikonske kalupe.
Staviti u rernu zagrejanu na 200 C, smanjiti posle 10 minuta na 170-180 C i peći još oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi u kalupu pa tek onda okrenuti i izvaditi. Posuti prah šećerom..ili već po želji.






Saturday, May 2, 2015

Jedan sasvim običan grašak i poruka za Zubić vilu




Ovih dana konačno smo se, uz veliko uzbuđenje, pridružili ekipi drugara kojima je već ispao prvi zub. Rastemo. Skoro pa šest godina... 
Poruku zalepljenu na prozor, a namenjenu Zubić  vili, nisam mogla da ne slikam. Ako pažljivo zagledate videćete da piše "Minđuše u zamenu za zub. I potpis. Sva slova su tu, doduše ne baš sasvim pravilno raspoređena. Kao da je to važno. 
Ah, da grašak je pao u drugi plan...on je  običan. Ima doduše jednu caku . Bolji je tako. Tikvica. Doda još malo na slatkoći i fino ga poveže i zgusne.

Friday, May 1, 2015

Gulaš sa pečenim paprikama




Mnogo mi se dopala ova verzija gulaša.
Kada pokupim iz maminog zamrzivača  pečene paprike ovo je jedna od tri stvari koje pravim. Preostale dve su salata od cepkanih paprika sa belim lukom i pohovane pečene paprike.Ali o tome drugi put. Dakle, gulaš...


Malo prigodne muzike...više uz datum...