Странице

Thursday, August 20, 2015

Kumin kečap




Imala sam utisak da je pravljenje kečapa vrlo komplikovan posao. Dok kod Vanje nisam videla ovaj recept. Izvorno odavde. Njoj doduše ništa nije komplikovano kad je zimnica u pitanju. Ali ovo stvarno nije. Onda sam pozajmila i onu crvenu mašinicu..  I voala...evo ga...moj prvi kečap!



Sastojci:

  • 5 kg paradajeza
  • 10 mesnatih crvenih paprika
  • 10 srednjih glavica crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • pola veze peršuna
  • pola veze bosiljka
  • štapić cimeta
  • 1 dcl alkoholnog sirćeta
  • 1 dcl šećera
  • 1/2 dcl soli
  • 2 lovorova lista


Priprema:

Paradajez oprati, očistiti i iseći na četvrtine. Takođe  isto uraditi sa crnim lukom, paprikama i belim lukom. Staviti u veliki lonac, naliti vode da bude 1 prst iznad povrća  i poklopljeno na tišoj vatri kuvati 20 minuta.
Procediti od vode, premestiti u manju šerpu i izblendati sa štapnim mikserom.
Samleti na mlinu za paradajez da se odstrane kožice.
U ovu smesu dodati sirće, šećer, so, rolnicu cimeta, lovor, peršun i bosiljak. Ja sam svež peršun i bosiljak vezala koncem kao buket i spustila da se kuvaju u paradajezu. Posle pola sata sam izvukla ove začine na koncu i izbacila. Na kraju kuvanja isto sam uradila sa cimetom i lovorom. Kuvala sam ovu masu oko 50-60 minuta  uz povremeno mešanje do odgovarajuće gustine. Vreme zavisi od kvaliteta paradajeza.
U poslednjih pola sata oprane tegle stavite u rernu i grejte na 100 C. Poklopce obrišite alkoholom.
Vruć kečap ide u vruće flašice. Dobro se zatvore i vrate u rernu da se greju na 100 c 10 minuta. Zatim se rerna ugasi i flašice se ostave dok se sve ne ohladi.

Staklenu ambalažu možete naručiti ovde, nema šta nema.



1 comment:

  1. Na slikama se vidi da je fantastičan....po tvojim uputsvima naručila i sutra stižu staklene boćice za kečap, a za vikend ide nova tura :)

    ReplyDelete