Pržena testa pravim retko. Kao i
sve ono što je na zlu glasu kao nezdravo. Doskora uglavnom uštipke i peksimete,
one brze varijante.
Krofne su mi se uvek činile
komplikovane, a imala sam i jedan tragičano okončani pokušaj da ih napravim,
još kao srednjoškolka...Bože, koliko su tada masti popile! Još se sećam koliko
su nejestive bile...ne znam gde je tada pošlo po zlu... I tako, nekako sam dugo
zazirala da probam ponovo. Ali deca traže, a njima se ne odbija.
Kakogod, ovo je jedan dobar recept, pa ako vam
se jedu, izvolite!
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 jaja
- 1/2 l mlakog mleka
- 1,5 dl mlake vode
- 2 suva kvasca ( uglavnom prilagodi količini brašna)
- 1 kašika ruma
- 1,5 kašičice soli
- 1,5 kašike šećera
- rendana korica limuna ili narandže ( kupujem u DM -u, u kesicama)
- mast za prženje
- još malo brašna za razvaljati testo
- džem
Priprema:
Stavite u veću posudu brašno i
so. Dodajte narandžinu koricu, rum,jaja.
Suvi kvasac pustite da proradi u
mlakoj vodi sa šećerom, pa uspite u brašno. Muteći mikserom postepeno dolivajte
mlako mleko..
Ostavi tena toplom da se podigne.
Premesite mikserom.Ostavite opet da se podigne.
Razvaljajte na pobrašnjenoj
podlozi nešto deblje od 1 cm, pa modlom isecite krofne, ređajte na pobrašnjenu
krpu, neka se malo podignu.
Pržite na jako zagrejanom ulju
kratko, u dubokom ulju- manjoj šerpici, okrenite, ako se ne okrenu same. U vrelu mast prvo ide ona strana koja je bila
gore kad su se dizale.
Odložite na papitne ubruse da
upiju višak masnoće. Poslastičarski špric napunite sa malo džema i ušpricajte
pomalo.
Odlicne krofne, kakve li ce tek biti drugi put, kad su prvi put ovako dobre ispale :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteDivne krofne! Pravila sam ih par puta, ali treba dosta da se odlucim na taj veliki posao :)
ReplyDeleteVerujem sad kad si ih napravila d aćeš raditi to češće. A za prvi put fantastično su ti uspele!
ReplyDeleteHvala!
DeleteDivno za svaku pohvalu,prvi put i odlično!Krofne su zahtevne za mešenje.Pozdrav!:)
ReplyDeleteHvala! Jeste, traze vreme, a njega uglavnom nemamo...
DeleteSve sve, ali kad su krofne u pitanju svi zaboravimo pravila ishrane. Odlične su :)
ReplyDeleteSlažem se...oko te zaboravnosti...
DeleteSlažem se...oko te zaboravnosti...
Delete