Ovu tortu dugujem blogziju isuviše dugo. Pravili smo
je za naš avgustovski rođendan koji smo proslavili početkom septembra, zajedno
sa sekinim polaskom u školu.
Torta je jedna od dve koje pamtim kao mamine, pravila
ih je naizmenično za praznike i porodične proslave...tako da...obeležila je
moje detinjstvo i mladost. I to nije bez razloga. Odlična, sočna, klasična
torta.
Sastojci za koru
9 jaja
10 kašika šećera
10 punih kašika mlevenih oraha
2 pune kašike mlevenog keksa
100 gr belog suvog grožđa
1,5 dl ruma
2 štangle čokolade za kuvanje –od čokolade od 200
gr-izrendane
1 puna kašika oštrog brašna
Priprema kore
Suvo grožđe potopiti u rum da odstoji najmanje 1 sat.
Odvojiti belanca od žumanaca, umutiti belanca, dodati
postepeno šećer, pa jedno po jedno žumance. Lagano mešajući varjačom dodati
postepeno 10 kašika mlevenih oraha, mleveni keks, oštro brašno, rendanu
čokoladu. Na kraju umešati suvo grožđe koje treba ocediti od ruma i malo
iseckati.
Peći u plehu 26, na papiru podmazanom maslacem. Peći na
tihoj vatri i ne otvarati bez potrebe na početku.
Sastojci za preliv
100 gr šećera i 250 ml vode u međuvremenu staviti da
proključa. Toplim prelivom preliti koru za tortu kada se prohladi. Ostaviti da
prenoći. Filovati sutradan.
Sastojci za fil
3 jaja
5 kašika šećera
4 štangle čokolade-otopiti
200 gr omekšalog maslaca
Priprema fila
Odvojiti žumanca od belanca. Umuti belanca, dodaj
postepeno šećer a zatim i jedno po jedno žumance. Zatim ovo kuvati na pari.
Kada se zgusne dodati rastopljenu čokoladu . Kada se ohladi dodati omekšali
maslac, dobro umežati, pa ostaviti u frižider pre filovanja.
Koru izvrnuti iz pleha u kome se pekla i natapala na
tanjir, preseći na dva dela i filovati.
Napominjem da od ove mere neće izaći baš mnogo fila, tako
da, ako volite kremastije, možete uraditi 1,5 ili 2 mere-
poduplati sastojke. Ja sam često radila ovu originalnu meru, i sav fil uglavnom stavljala
između dve kore i sa strane, a odozgo prekrivala ganašem (200 gr mlečne čokolade rastopiti a onda u nju dodati 1,5 dl kisele
pavlake i dobro
sjediniti), il,i kao ovaj put, šlagom.
Krajnje vreme da postavis i podelis ovu krasoticu. Moracu je spremati,bas mi se dopala...
ReplyDeleteNešto slično sam pripremala i objavila pre neki dan. Recept je izvorno za okruglu tortu ali sam pripremala kao kolač. Ukus je odličan, tako da sam sigurna da je i ova tvoja torta jedna od onih koje se pamte.
ReplyDelete