Ovo je bio naš
slatkiš za Božić. Aromatična štrudla sa šmekom starih vremena. Odlična za dečju
užinu.
Sastojci:
400 gr mekog brašna
1 suvi kvasac
125 ml mlakog mleka
80 gr šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
100 gr maslaca
2 žumanca
Fil:
250 gr mlevenih oraha
4 belanceta
150 gr šećera
malo soli
rendana korica 1
limuna
Premaz:
1 žumance
2 kašike mleka
Priprema:
U posudu staviti
brašno, šećer, vanilin šećer i suvi kvasac,
dodati mlako mleko u kome
je rastopljen maslac (ne sme biti vruće već mlako!), malo soli
i žumanca.Zamesiti mikserom sa nastavcima za testo i još neko vreme mesiti
rukom na silikonskoj podlozi, da testo bude tvrđe i kompaktno. Ostaviti u
pokrivenoj posudi na toplom oko 1,5 sata da se udvostruči.
U međuvremenu
napraviti fil tako što se umuti belance u šam, u jednoj posudi se pomešaju orasi,
šećer, limunova korica i malo soli, pa se lagano u masu umešaju umućena
belanca. Odloži se u frižider dok testo ne bude gotovo.
Naraslo testo se
razvije u pravougaonik debljine oko 3 mm, filom se premaže, urola i stavi u
pravougaonu modlu za hleb obloženu pek papirom. Ostavi se još pola sata da
naraste a u međuvremenu se rerna zagreje na 180 C. Peče se 15-ak minuta, zatim
se premaže pripremljenim premazom i vrati da se dopeče koliko je potrebno, da
fino naraste i požuti, 20 minuta ili više, zavisno od rerne.
Prohlađeno posuti
prah šećerom.
A sto si je dobro uvila, nikada strudle nisam spremala, kad vidim ovu tvoju moracu probati...
ReplyDelete