Странице

Thursday, August 29, 2013

Mafini sa lukom i svežim začinskim biljem




Jedite ih obavezno uz dobar sir, ili namaz od sira, ili ovakvu neku salaticu…Količinu i vrstu luka, kao i začinskog bilja, prilagodite svom ukusu. Meni su ovakvi odlični…

Sastojci:

  • 2 mala praziluka, beli deo  (u izvornom receptu 290 gr šalota)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 15 gr maslaca
  • sveže začinsko bilje, seckano, u količini od oko tri kašike(timijan, vlasac, peršun)
  • so, crni biber
  • 225 gr mekog brašna
  • pola kašičice soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 puna kašičica šećera u prahu
  • 150 gr krem sira ( koristila sam ABC)
  • 180 ml mleka
  • 2 veća jaja
  • 90 gr maslaca
  • +30 gr maslaca za premaz

Postupak:

Zagrejte unapred rernu na 180 C.
Iseckajte praziluk na kolutove i izdinstajte ga na 2 kašike maslinovog ulja i 15 gr maslaca, na srednjoj temperaturi, pobiberite i dodajte seckani timijan, izmešajte i sklonite sa vatre, nek se ohladi.
U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo,so,šećer u prahu.  U drugoj posudi izmutite jaja, mleko,krem sir,istopljeni maslac-90 gr.  Uspite tečne sastojke u suve i dobro izmešajte da se sve sjedini. Ubacite dinstani praziluk i preostalo sitno seckano začinsko bilje.
Punite modle za mafine do ¾, najbolje ako imate silikonske.
Peku se 25-30 minuta. Pred kraj pečenja izvadite i premažite  sa istopljenim maslacem, pa vratite još koji minut da se zapeku i dobiju zlatnu boju.



3 comments:

  1. Ovakvi brzinski receptići uvijek dobro dođu... Fino je imati ih u rukavu :)
    Sigurno su baš baš ukusne pogačice... Da li je ova količina za 12 mafina ili ?
    Hvala :) Sačuvaću recept!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, ne secam se tacnog broja, pravila sam ih pre izvesnog vremena, sigurno ih izadje 12, mozda ih je bilo i vise. Naravno zavisi koliki su kalupi, moji su su, onako, srednji, rekla bih. I ne pune se do vrha.

      Delete
  2. Bas zgodno za razne prilike. I ja bih zamenila salot prazilukom, tj. cesto ga menjam u raznim jelima.

    ReplyDelete