Странице

Friday, September 27, 2013

Jednostavna jesenja kesten tortica



Ja ovu torticu ne bih mnogo da hvalim. Dobra je, baš onako kao što su dobre sve jednostavne i neopterećujuće stvari u našim životima. Rođendan jedine muške glave u našoj kući obeležili smo upravo uz nju.

Sastojci:
KORA
  • 4 jaja
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 100 gr šećera od šećerne trske
  • 30 gr prezli
  • 50 gr rendane crne čokolade („Menaž“ npr.)
  • Za prelivanje kore:
  • 5-6 kašika mleka
  • 1 kašika ruma
FIL
  • 600 gr kesten pirea (zamrznuti)
  • 100 gr šećera (obratite pažnju da li u kesten pireu ima šećera, ako ima, možda ne morate ni dodavati-probajte)
  • 1 vanilin šećer (opet samo ukoliko kesten pire već nije aromatizovan)
  • 100 gr maslaca
  • 1 kašika ruma
  • slatka pavlaka ili šlag (preporučujem prvo) i čokoladne mrvice
Priprema:
Jaja i šećer umutite da bude penasto. Dodajte mlevene orahe, prezle i rendanu čokoladu. Dobro izmešajte i ujednačite. Dosta je tečno, tako i treba da bude.
U kalup za tortu prečnika 20 cm stavite papir, podmažite malo maslacem, pa ulijte masu. Pecite na 180 C oko 20 minuta.
Gotovu koru poprskajte mešavinom mleka i ruma.
Neka odstoji malo pa skinite kalup i prebacite na tanjir za tortu.
Za fil dobro umutite maslac i obe vrste šećera. Dodajte razmekšali kesten pire i rum. Mutite dok se masa ne ujednači.
Koru premažite ovim filom. Odozgo stavite umućenu slatku pavlaku. Ukrasite čokoladnim mrvicama.
Poželjno je da tortica odstoji bar preko noći u frižideru, da se dobro prožmu svi ukusi. A i lepše će se seći.
Što više stoji to je ukusnija.

IZVOR-časopis „Gurman-slatka linija“br 14.



4 comments:

  1. Mmmm... divno izgleda!! Obožavam kestenje i kesten pire!!

    ReplyDelete
  2. Divna kombinacija, potpuno se slazem da su jednostavne stvari najfinije... srecan rodjendanko slavljeniku.:)))

    ReplyDelete
  3. Srecan rodjus slavljeniku, da, da, jednostavne stvari su uvek najlepse, divno izgleda

    ReplyDelete