Странице

Thursday, September 26, 2013

Pastiera napoletana


Pre izvesnog vremena nabasam na jednu preslatku poslastičarnicu. Nešto ih nema mnogo dobrih u gradu . Bar što se mene tiče. Prava italijanska. Rade neke ljubazne devojke tamo,deca su bila čašćena keksićima, a mi smo od svega uzeli po malo. Repertoar nije preveliki,tj. nije preambiciozan. Onako, baš kako treba, taman. I sve mi se dopalo,a ovaj kolač od žita najviše. Poseban je. 
I onda se setim da sam nekad davno tagovala nešto slično na Coolinarici. Iskopam recept. Da, to je to. Ne baš isto. Onaj iz poslastičarnice je savršen. Nekako je kremastiji od mog. Ne znam u čemu je stvar. Ali i ovaj moj je ispao sasvim ,sasvim dobar.
Pastiera je,inače,tradicionalni napolitanski uskršnji kolač. Na netu možete naći veći broj recepata koji se razlikuju u nijansama. Ja sam naišla i na ovu sjajnu verziju kod Miroslava (koja mi je sledeća na listi za isprobati). Pogledajte, kao po običaju ima dosta toga korisnog za pročitati.

Sastojci:
  • 200 gr pšenice
  • 500 ml mleka
  • 1 štapić vanile (ili vanilin šećer)
  • štapić cimeta (ili kašičica, ako je prah)
  • prstohvat soli
  • 250-300 gr rikota sira
  • 200 gr šećera
  • 5 žumanaca
  • 50 ml ružine vodice
  • 150 gr mešavine limunove i narandžine korice, te suvih višanja ( ili brusnica)
  • 8 belanaca
Za testo:

  • 300 gr mekog brašna tip 500
  • 150 gr maslaca
  • 3 žumanca
  • prstohvat soli
  • prah šećer za posipanje

Postupak:
Pšenicu prelijte vodom ,šerpu smestite u frižider na dan- dva,da odstoji.  Bolje duže, pošto se nikad ne zna kakva vam je pšenica u kesi. Moja je bila poput kamenja...jedva se raskuva...
Procedite  pšenicu pa je skuvajte u mleku sa malo soli. Kuvajte oko 2 sata. Kad smesa bude kremasta,pred kraj kuvanja,dodajte vanilu i cimet. Ako je pregusta,sipajte malkice vode. Moja pšenica je i posle svega ovoga bila ,iako kuvana, kompaktna i gumasta,pa sam je malo „doradila“ štapnim mikserom, a onda još malo kuvnula.
Napravite prhko testo tako što ćete pomešati brašno,so,maslac i žumanca, i mesiti da postane glatko.


Namastite maslacem  kalup za torte ili vatrostalnu okruglu posudu prečnika oko 22 cm. Podelite testo na dva dela ( 2/3+1/3 testa). Većim delom obložite dno i ivice kalupa.
Napravite nadev tako što ćete pomešati rikota sir,sa šećerom,žumancima i ružinom vodicom. Dodajte kandirano voće i suve višnje, ohlađenu masu sa pšenicom. Na kraju pažljivo umešajte umućena belanca.



Napunite kalup nadevom, prekrijte trakama od ostatka testa.


Pecite 50-ak minuta na 180 C.
Kad se prohladi pospite prah šećerom.



6 comments:

  1. Pffff, ala izgleda! Volela bih da probam, pa makar ta druga bila i kremastija.
    A da li je to poslastičarnica o kojoj je bilo nešto na TV-u, mama mi je pričala o tom paru koji je drži, valjda je gospodin Italijan, pa tu ima recepata njegove bake, tako nešto. Blizu nam je a nismo bili, baš bismo mogli, hvala na preporuci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, mada nisam gledala na tv-u. To je "Amaretti" u Vojvode Šupljikca. Svratite i probajte,toplo preporučujem.

      Delete
  2. Divan receptic, a tek piticaaaa... mirise preko ekrana!:))) Skroz mi je neobicna zbog zita u filu, ali verujem da je fina, svidjaju mi se i svi ostali sastojci... zabelezeno.:))

    ReplyDelete
  3. Baš zanimljivo, budi mi uspavanu radoznalost.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ponovo sam probala onu iz poslastičarnice, savršeno je kremasta..imaju neki tajni sastojak, čini mi se rendane jabuke u filu od žita...moraću da se bacim na usavršavanje recepta...do apsolutnog savršenstva...

      Delete