Странице

Monday, September 2, 2013

Mekane kifle sa šargarepom


Zapazim ovaj recept Eve-mil na Coolinarici, baš mi se činio sjajan...i nisam se razočarala. Kifle su potpuno fantastične, mekoću zadržavaju i dan posle. I što je najbitnije...deca su ih oduševljeno prihvatila.
 Brašno od spelte sam ubacila slučajno, zafalilo mi jejoš malo belog. Sledeći put ću ga ubaciti namerno  i u malo većoj količini. I svakako ću isprobati i varijantu sa mešavinom belog i integralnog, neprosejanog....da budu  sa još  kvalitetnijim sastojcima..utiske ću dopisati...
Mogu se praviti i sa bundevom.

Sastojci:
  • 100 gr ovsenih pahuljica
  • 350 gr mekog, belog brašna
  • 50 gr brašna od spelte
  • 150 gr rendane šargarepe 
  • 40 gr meda ( oko 2 kašike)
  • 3 kašike rastopljenog maslaca
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 1 suvi kvasac
Za premaz:
  • 1 jaje
  • malo slatke pavlake ili mleka
Postupak:
Zobene pahuljice, vodu i mleko zagrejati do ključanja i odmah skloniti.
U ovoj vrelu masu dodati med,rastopljeni maslac i rendanu šargarepu, i dobro izmešati.
U sada mlaku mešavinu dodati brašno u koje je umešana so i suvi kvasac.
Umutiti mikserom, sa nastavcima za mešenje. Eventualno dodati kašiku brašna ako je isuviše lepljivo. Testo je jako meko. Ostavite ga da narasta sat vremena poklopljeno.
Istresite testo na dobro pobrašnjenu površinu, razvucite oklagijom u krug oko 4-5 mm debljine i podelite krug na 8 trouglova. Umotajte u oblik kifle. Ređajte na papir za pečenje u veliki pleh od rerne. Možete papir malo premazati maslacem.
Ostavite pola sata do 40 minuta da narastaju na toplom, taman dok se rerna ne zagreje na 200 C.

Pre pečenja premažite kifle mešavinom jaja i slatke pavlake. Gotove su za oko 15 minuta.


4 comments:

  1. Očigledno su prave, još kad ih preporuči prava osoba, valjalo bi probati ! :-)

    ReplyDelete
  2. Odlicno izgledaju, pravila sam jednom nesto slicno i volim mrkvu u pecivima :) Svidja mi se ova mjesavina brasna, mora biti jako ukusno.

    ReplyDelete
  3. Evo me...Nema me pa sam opet tu, tamo gde je najlepse... Za kiflice ne sumnjam sa su sjajne, nekad sam pravila neko pecivo sa sargarepom i bilo je odlicno... mi danas kuvali paradajz, pocelo spremanje zimnice.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa, zato tebe nema, bas sam se pitala gde si...Probajte, odlicne su...moze i sa bundevom.

      Delete