Странице

Friday, April 18, 2014

Torta - Rolat sa ananasom




Sastojci:

KORA

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 125 gr mlevenih oraha


FIL

  • 6 jaja
  • 250 gr šećera u prahu
  • 250 gr maslaca
  • 275 gr mlevenih oraha
  • 100 gr suvog grožđa
  • 1 konzerva ananasa (oko 300 gr)
  • 1 vanilin šećer


GLAZURA

  • 200 gr mlečne čokolade
  • 3/4 čaše kisele pavlake
  • čokoladne mrvice


Priprema:

Rernu uključite na 200 C.
Iseckajte ananas, pomešajte ga sa očišćenim suvim grožđem i ostavite ga da stoji u cediljci.
Umutite 7 belanaca sa 7 kašika šećera, pa dodajte 7 žumanaca, jedno po jedno.
Pomešajte orahe i brašno, postepeno i pažljivo varjačom umešajte u umućenu masu dok se ne ujednači. 
U pleh od rerne stavite papir za pečenje, ulijte masu i stavite u zagrejanu rernu da se peče dok ne dobije zlatnu boju, ne treba mu mnogo vremena.
Izvadite iz rerne stavite na čistu i blago vlažnu kuhinjsku krpu, skinite papir i pomoću krpe uvijte u rolat.
Sada fil...
6 jaja umutite sa šećerom u prahu i kuvajte na pari da se fil zgusne. Ostavite da se ohladi.
Ulupajte maslac sa vanilin šećerom, pa dodajte u ohlađenu masu od jaja i šećera. Umašajte mlevene orahe.
Razmotajte koru,  premažite je filom pa pospite ananasom sa suvim grožđem. 
Pažljivo urolajte u rolat. 
Istopite na pari mlečnu čokoladu, postepeno umešajte kiselu pavlaku da se masa ujednači.
Premažite rolat i pospite mrvicama.

Napomene:

Idealno je ako imate šporet širine 60 cm, zbog dimenzija pleha. Mada može i u onom malo manjem, samo kora bude malo deblja...takav je moj.

Ako imate vremena, polovinu mase oraha za fil možete prepeći u tiganju, pa umesto da sve sameljete, tu polovinu sitno iseckajte, tako da u filu bude deo mlevenih a deo seckanih oraha. Bude zanimljivija tekstura.
Možda će vam ostati malo fila višak, pogotovo ako je pleh nešto manji. Ja ga sa zadovoljstvom pojedem.






2 comments: