Странице

Wednesday, April 16, 2014

Varivo od jari pasulja ( iliti sikirice)




Pre neki dan dobijem jari pasulj. Nikad čula. Oooo, kakvih sve stvari na ovom svetu ima o kojima naša mudrost ni ne sanja....! Krenem da ronzam po internetu. Retka vrsta mahunarke, gaji se oko Zadra u Hrvatskoj, po Hercegovini, sve je popularnija u Italiji (cicerchie). Kažu da je jako zdrava, naročito za one koji imaju problema sa šećerom u krvi. Izgledom podseća na sitne kamenčiće. Ukusom na leblebiju.
Što se mene tiče, preukusno! I jednostavno.


Sastojci:

  • 350-400 gr jari pasulja
  • 2 krompira srednje veličine
  • 1 velika šargarepa
  • 2 manja šalota ( ili 1 manji crni luk)
  • 2-3 čena belog luka ili pola kašičice istog u prahu
  • so
  • lovorov list
  • kvalitetna, mesnata slanina-koliko imate i koliko želite, ja sam stavila podosta
  • maslinovo ulje
  • šaka svežeg peršunovog lista
  • voda, oko 1,2 l


Priprema:
Jari pasulj potopite veče pre u hladnu vodu, neka odstoji potopljen bar 12 sati (ja sam ga držala skoro 24 sata, što je duže u vodi, to je vreme kuvanja kraće). Vodu zamenite par puta.

Na maslinovom ulju propržite mesnatu slaninu narezanu na manje kockice, pa dodajte seckani  šalot (ili crni luk). Propržite dok luk ne omekša. Dodajte šargarepu i krompir seckane na kockice, posolite, pa propžite još 10-ak minuta na srednjoj vatri. Jari pasulj procedite u cediljci, isperite pa stavite u šerpu i sve izmešajte, na kraju ubacite sitno seckani beli luk. Nalijte vodu, dodajte lovor i poklopljeno na laganoj vatri kuvajte oko sat vremena, dok pasulj ne omekša. Dodajte sitno seckani peršun, izmešajte i ostavite poklopljeno  bar 15 minuta pre služenja.


1 comment:

  1. Ovo je pravo otkrice, moram priznati da izgleda prilicno egzoticno, prvi put cujem za taj pasulj ali verujem ti da je ukusan, ma sa slaninicom mora biti odlicno.:))

    ReplyDelete