Странице

Tuesday, November 18, 2014

Hleb od heljde sa semenkama




Nešto sasvim jednostavno. Malo neobičan način pečenja, mada pretpostavljam da je u tome tajna. Definitivno jedan od najboljih hlebova koje sam probala. Recept je Danin.


Sastojci:

  • 500 gr mekog brašna
  • 200 gr integralnog heljdinog brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 4-5 kašika semenki ( mešavina lana, suncokreta i bundeve)
  • 1 kesica suvog kvasca ( preporučujem Dr Oetker)
  • 6 dl mlake vode

Priprema:
U posudu stavite brašna, šećer, suvi kvasac i semenke. Dobro izmešajte. Nalijte postepeno, mešajući varjačom,mlaku vodu. Dobro izmešajte varjačom da se masa sasvim sjedini. Biće jako meka i lepljiva. Pokrijte i  ostavite na toplom da naraste oko pola sata. Zatim otvorite, dodajte so, ponovo dobro izmešajte i poklopite.
U vatrostalnu posudu koja ima poklopac stavite papir za pečenje, poklopite i stavite u hladnu rernu, uključite na 200 C i ostavite da se rerna ugreje do te temperature. Pažljivo izvadite posudu, otklopite, uspite naraslo testo, pa vratite poklopac. Vratite posudu u toplu rernu i pecite 40 do 45 minuta.
Čim je gotovo izvadite iz posude na rešetku da se ohladi, ne pokrivajte krpama.
Hleb ima rustičnu koricu, unutra je mek, elastičan i sa dovoljno vlage. Sutradan je nepromenjen.
Umesto heljde, možete ubaciti bilo koje drugo integralno brašno...ražano, ječmeno, kukuruzno, speltu....



2 comments: