Странице

Wednesday, December 3, 2014

Kolač od bundeve sa integralnim brašnom



Pomalo neobičan kolač koji me je potpuno osvojio. 
Kako vreme prolazi, sve je ukusniji, tako da je potrebno da vam pretekne bar do sutradan da bi vas potpuno očarao. Inače, u poslednje vreme tragam za što zdravijim poslasticama, a ovaj se potpuno uklapa. Količinu šećera možete slobodno smanjiti na četvrtinu šolje, ili još manje ako ste navikli jer bundeva je sama po sebi obično dovoljno slatka.

Sastojci:

  • 2 (od 2 dl) šolje sveže narendane bundeve
  • pola šolje žutog šećera (light muscovado sl)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 dl nerafinisanog maslinovog ulja
  • 2 šolje integralnog pšeničnog brašna
  • 1 do 2 šake blago pečenih lešnika, pa samleveno (naravno, može i orah ili badem)
  • 1 šaka suvog grožđa ili brusnica
  • 3-4 kašike džema od kajsije (može i drugi)
  • za posipanje malo mlevenih lešnika

Priprema:
U posudi pomešajte rendanu bundevu, šećer i sodu bikarbonu i neka odstoji u frižideru oko sat vremena.
Nakon toga u ovu smesu dodajte maslinovo ulje, integralno brašno,lešnike i suvo grožđe i sve dobro sjedinite.
Masu izručite u pleh obložen papirom, malo je gušća, po potrebi je izravnajte nakvašenom rukom.
Rernu zagrejte na 180 C, pa ubacite posudu i pecite oko pola sata.
Izvadite, premažite džemom i pospite sa mlevenim lešnicima, pa vratite na koji minut u još toplu rernu.
Secite kada se sasvim ohladi.





4 comments:

  1. Ovo mi je predobro! Ja sam, baš kao i ti, u potrezi za tim, što zdravijim, receptićima. Bundevu voleeeem, a integralno brašno obožavljem:), tako da mi ovo deluje jako dobro. Pamtim.

    ReplyDelete
  2. Odlično izgleda. Baš mi se sviđa premaz od pekmeza na vrhu. Spremam recept.

    ReplyDelete
  3. Baš dobar kolač. Sviđa mi se...

    ReplyDelete