Странице

Thursday, March 14, 2013

Kolač sa ruzmarinom i maslinovim uljem (Rosemary olive oil cake)


Evo i moje ulaznice za igru Ajme koliko nas je. Milkica sa bloga Mimis Kingdom za mart je zadala vrlo inspirativan zadatak- ruzmarin. Malo sam istraživala, i baš sam zadovoljna brojem divnih recepata sa ruzmarinom na koje sam naišla . Dobar deo njih je pomalo nesvakidašnji, naročito slatke varijante.
Ovaj kolač toplo preporučujem. Jednostavan i brz za pripremu. Paradigma zdrave poslastice, što se mene tiče.  Vlažnjikav, ne presladak, taman koliko treba aromatičan, nekako rustičan i izgledom a i ukusom. Odlično ide uz neki fini biljni čaj. Praviću ga ponovo.

Sastojci:
Suvi:
  • 80 gr integralnog brašna od spelte
  • 210 gr mekog brašna
  • 115 gr kristal šećera
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
Vlažni:

  • 3 jaja
  • 240 ml kvalitetnog maslinovog ulja
  • 180 ml punomasnog mleka
  • 1,5 kašike seckanog ruzmarina( poželjno svežeg, ja sam u nemanju istog stavila suvi)
  • 140 gr kvalitetne crne čokolade, min 70 % kakaoa, sečene na krupnije komadiće
  • 2 kašike kristal šećera za posip odozgo

Postupak:

Rernu zagrejte na 170 C, modlu za hleb dužine 30 cm obložite papirom za pečenje.


U jednoj činiji pomešajte sve suve sastojke.


U drugoj činiji umutite žicom jaja, lagano uz mućenje dodajte maslinovo ulje i mleko, stavite ruzmarin. 


Špatulom pažljivo umešajte ovu masu vlažih sastojaka u suve. Dodajte 2/3 količine čokolade i promešajte dobro. 


Sipajte u modlu za pečenje, pospite sa preostalim komadićima čokolade i  kristal šećerom.


Pecite oko 50 minuta, izvadite da se ohladi na žici.


         

11 comments:

  1. Gledano po sastojcima ne može da bude loše... čak šta više jako mi se dopada :)

    ReplyDelete
  2. Nisam probala ovakvu kombinaciju, ali ne vidim zasto ne bi trebalo - pravi Mediteranski kolac!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da nije Milkicinog zadatka, pitanje da li bih probala ovako nesto, ustvari probala bih, ali pitanje da li bih trazila i nasla....i bas mi je drago sto jesam...

      Delete
  3. Odlicna ulaznica, jako zanimljiva tema ovaj put, nisam ni znala da se svasta moze sa ruzmarinom, cak i kolaci i poslastice. Predivan kolac :)

    ReplyDelete
  4. To je već odletelo na listu za isprobavanje:)
    Mirjana, moram da ti kažem da mi se jako sviđa izbor recepata koje praviš:)
    Skoro sve što si do sada objavila ja bih probala! (mislim recepte bez mesa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nevena, puno hvala na lepim recima...to puno znaci novajlijama na blogerskom nebu. I ja isto mislim za tvoj izbor recepata..verovatno poklapanje nije slucajno...Prijatno ti sprobavanje, kad resis...

      Delete
  5. Mirjana, fotke su super, svaka cast na izboru recepta, nisam znala da ruzmarin moze i u slatkis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moze, moze, i jako je zanimljiv ukus. Pravicu ja jos ponesto sa njim, a slatko.

      Delete
  6. Napokon nadjoh vremena da malo pazljivije pogledam recepte sa ruzmarinom tj. ulaznice za igricu... :) Ovaj kolac jako zanimljivo zvuci. Basme zanima ukus... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki,ako resis da probas, molim te, javi utiske...

      Delete