Странице

Thursday, December 26, 2013

Fileti skuše, krompir i blitva sa maslacem, orasima i parmezanom


Sastojci:

Za ribu:
  • 50 ml devičanskog malinovog ulja + za podmazivanje pleha
  • pola veze peršuna
  • 2-3 čena belog luka, slino seckana
  • malo soli, sok od pola limuna
Za krompir:


  • 4 sednja krompira
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 150 ml vode
  • so ( može i malo začina za pečeni krompir )
  • ruzmarin
Za blitvu:


  • 250 gr očišćene blitve ( od drški i  drvenastih belih delova)
  • 30 gr maslaca
  • 80 ml vruće vode
  • 40 gr oraha, krupno seckanih, prepečenih
  • 40 gr parmezana, sveže rendanog ( ne onaj iz kesice)
  • so i mleveni biber


Priprema:
Pomešajte maslinovo ulje, beli luk, so i sok od limuna, pa ostavite sa strane.
Ribu odmrznite u cediljci i dobro prosušiti papirnim ubrusom, bitno je da odstranite što više vode iz nje, malo posolite, pa poređajte u podmazan pleh.
Rernu zagrejte na 220 C,  u toplu rernu stavite  ribu, na najvišlje moguće mesto- odmah ispod grejača. Rernu zatvorite tako da se u vrata umetne nešto sitno, pampur, gužvica papira, da se ne zatvori baš sasvim, već da može da izlazi vazduh. Tako se riba  u rerni peče a ne kuva. Posle 20-ak minuta je gotovo, pratite- ovo zavisi od rerne. Premažite ribu sa pripremljenim prelivom i prekrijte folijom da odstoji  do konzumacije na toplom mestu.

Krompir očistite, isecite na četvrtine i posolite.
Stavite u malu tepsiju pa prelijte mešavinom ulja i vode i promešajte. Pospite sa malo ruzmarina i ubacite u zagrejanu rernu, na 200-220 C i pecite deo ne porumeni, a tečnost ne ispari. Biće gotovo za 20 minuta do pola sata.
Ovako pripremljen krompir je mek, nije masan i ne lepi se za pleh...

Očišćenu blitvu  iscepkajte na krupne komade, maslac rastopite na srednjoj vatri pa dodajte blitvu, posolite, kratko propržite da svene, zatim dodajte vruću vodu, poklopite pa dinstajte 10-15 minuta, uz povremeno mešanje. Dodajte orahe, biber i parmezan, sklonite sa vatre i odmah poslužite.

Ne zaboravite belo vino... i malo dobre muzike...

Recept za blitvu je iz sjajne knjige „Dva nezasita Italijana probaju Italiju“

A za krompir odavde...





6 comments:

  1. Skušu baš volim, slično je spremam, zanimljivo spremanje krompira. Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što se mene tiče, jedna od boljih riba, a nije ni skupa...

      Delete
  2. Jako dobra ideja za orahe i blitvu! Baš mi se sviđa!
    I ta knjiga me jako interesuje, volela bih da je pročitam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knjiga je ya svaku preporuku. Raduje me kad god vidim neko dobro izdanje prevedeno na naski, a na ovu tematiku...

      Delete