Странице
▼
Sunday, December 31, 2017
Friday, December 15, 2017
Irish cream-Baileys
Decembar odmiče,
praznična atmosfera se zahuktava. Jelka je okićena, dom dekorisan, kada se
spusti veče a sa njim i ozbiljnija hladnoća, umotavamo se u mekane pokrivače i zavaljeni
u jastuke porodično uživamo...khm...u omiljenim crtaćima, grickamo medenjake i
pijuckamo, svako svoje omiljeno piće. E, ovo je moje, u poslednje vreme. Ovaj
liker možete napraviti i kao novogodišnji poklon. Sipate u lepe flašice koje
dekorišete po volji, pobrinete se za etikete (naše su iz Ikee) i eto, potpuno
originalno.
Sunday, October 15, 2017
Sunday, October 1, 2017
Čupavci
Sastojci:
3 jaja
125 ml ulja
300 gr brašna
150 gr šećera
1 vanilin šećer ili druga
aroma vanile
1 prašak za pecivo
1 dl mleka
Fil za umakanje:
125 gr maslaca
200 ml slatke
pavlake, ne biljne, i ne mutiti
100 gr čokolade za
kuvanje
100 gr šećera
2 dl mleka
Za uvaljati-oko 300
gr kokosovog brašna
Priprema:
Belanca umutiti sa
šećerom, dodati ulje, polovinu brašna sa praškom za pecivo,jedno po jedno
šumance, mleko i ostatak brašna.Razliti u pleh 38x25, obložen papirom za pečenje, i peći na 180 C, dok
ne požuti.
Otopiti puter, slatku
pavlaku, čokoladu i šećer uz mešanje pa dodati mleko i sjediniti.Uliti u manju
posudu da ima dubinu. Prohlađeno testo iseći na kockice i uz pomoć dve viljuške
potapati u fil, a zatim uvaljati u kokos. Čuvati u zatvorenoj kutiji.
Wednesday, August 30, 2017
Saturday, August 26, 2017
Saturday, August 12, 2017
Hleb koji se ne mesi
Ovaj recept sam pronašla na kanalu Ivana-šerpica, i
jako mi se dopao. Pravi se brzo i bez ikakvog napora, a hleb je neobično mek i
ukusan. Vremenom sam dodala i neke svoje modifikacije...
Tuesday, July 11, 2017
Crumble od malina, borovnica i kajsija sa kokosovim listićima
Crumble je prava
letnja poslastica. Izbor voća je po ukusu, kao i drugih dodataka..npr. umesto
kokosovih listića ( ili kokosovog brašna) možete staviti šaku pečenih seckanih
lešnika, oraha, pistaća. Možete ubaciti cimet, kardamom, ružinu vodicu, vodicu
narandžinog cveta, koji listić nane...Kugla sladoleda je obavezna, bilo kog
koji se uklapa u kombinaciju.
Tuesday, July 4, 2017
Monday, June 26, 2017
Sunday, June 11, 2017
Džem od višanja sa cimetom
Sastojci:
3 kg očišćenih
višanja
900 gr šećera
sok od 2 limuna
1 puna kašičica
cimeta
Priprema:
Višnje izgnječiti
rukama, posuti šećerom i ostaviti par sati da odstoje i puste sok. Stavite da
se kuvaju u većoj šerpi, prvo na
najjačoj temperaturi, a zatim smanjite. Na pola kuvanja usuti sok od dva limuna
i staviti cimet.Zahteva često, a kako kuvanje odmiče stalno mešanje. Znači, oko
dva sata stajanja uz šporet. Gotovo je kada se dobro ukuva i zgusne, tako da
kada povučete varjačom po dnu šerpe,
ostane trag.
Zadnjih pola sata
kuvanja pripremite-sterilišite tegle, tako što ćete ih oprane staviti u
rernu i uključiti na 100 C. U vrele
tegle sipa se vreo džem, zatvori se, a zatim se na kratko tegla okrene naopako.
Sunday, May 28, 2017
Kiflice sa džemom
Sastojci:
500 gr mekog brašna
30 gr svežeg kvasca
ili 1 kesica suvog
1 kažičica soli
2,75 dl mlake vode
200 gr maslaca
1 jaje
¼ tegle omiljenog
džema
prah žećer za
posipanje
Priprema:
U činiju stavite
vodu, brašno,so, jaje i kvasac i zamesite testo.Podelite testo na 4 jednaka dela.
Podelite pakovanje maslaca na 8 jednakih
delova.Svaki deo testa razvucite na oko
0,5 cm debljine u krug. Premažite svaki krug maslacem. Presavijte, preklopite svaki
premazani krug ,tako da jednu stranu preklapate
ka drugoj dva puta . Sa svakim od 4 dela testa ovo ponovite još jednom-razvucite
u krug, premažite maslacem, presavijte.
Zatim sa svakim delom testa ponovite i treći put, samo bez premazivanja
maslacem-na suvo.
Sada testo razvucite u pravougaonik, uži a duži, isecite ga u trouglove, stavite džem na svaki trougao i urolajte kiflice.
Ostavite da stoje 40 minuta. Peku se na 200 C oko 20
minuta, stavljaju se u toplu rernu. Kada se ohlade pospite šećerom.
Saturday, April 15, 2017
Pogačice sa prelivom
Sastojci:
Mera je čaša od kiselog mleka -
180 ml
1,5 čaša vode
1 čaša mleka
5 čaša mekog brašna
1,5 kesica suvog kvasca
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
Za preliv:
2 jaja
1 čaša jogurta
pola čaše maslinovog ulja
malo soli
semenke za posip
Priprema:
U dubokoj posudi pomešati brašno, suvi kvasac, šećer i
so. Dodati mlaku vodu i mleko postepeno i zamesiti glatko testo. Ja mutim
mikserom, sa nastavcima za mešenje. Pokriti i ostaviti da naraste pola sata.
Premesiti na pobrašnjenoj površini, oblikovati u veknu i iseći na kolutove, oko
12 komada.
Kolutove položiti u pleh obložen papirom za
pečenje.Ostaviti da odstoje 15 minuta. Pomešati mikserom sastojke za preliv. Testo
izbockati na što više mesta vrhom varjače, preko sipati preliv pa posuti semenkama.
Peći u zagrejanoj rerno na 180 C, oko 25 minuta.
IZVOR-časopis Bakina kujna, recept Snežane Gavrilović
iz Zaječara
Sunday, April 9, 2017
Saturday, March 25, 2017
Sunday, February 26, 2017
Sunday, January 8, 2017
Saturday, January 7, 2017
Friday, January 6, 2017
Crna torta
Ovu tortu dugujem blogziju isuviše dugo. Pravili smo
je za naš avgustovski rođendan koji smo proslavili početkom septembra, zajedno
sa sekinim polaskom u školu.
Torta je jedna od dve koje pamtim kao mamine, pravila
ih je naizmenično za praznike i porodične proslave...tako da...obeležila je
moje detinjstvo i mladost. I to nije bez razloga. Odlična, sočna, klasična
torta.