Već neko vreme unazad moja omiljena torta. Jedna kora i
dosta krema koji se ne kuva. Raskošno je ukusna i apsolutno stvara zavisnost. Napravi se začas. Često je
radim, onako, čak i bez povoda, za svoju dušu. Pretvoriće vam bilo koji dan u
praznik.
Странице
▼
Tuesday, April 30, 2013
Monday, April 29, 2013
Thursday, April 25, 2013
Wednesday, April 24, 2013
Sunday, April 21, 2013
Tišina
Čuj sine moj tišinu,
tišinu talasastu,
tišinu
kud klize polja i odjeci
i koja povija čela
do zemlje.
Friday, April 19, 2013
Salata od barene ribe
Meni je ova salatica sjajna za doručak ili veceru, uz komad
dobrog hleba i poneku maslinku…
Sastojci:
- 300 gr škarpine
- 2 jaja
- pola pavlake
- 1 kašika majoneza
- 2-4 kašike maslinovog ulja ( po ukusu)
- čen-dva belog luka
- sok od pola limuna
- peršun,
- so,biber,lovor
Priprema:
Jaja obarite.
Posebno skuvajte ribu
sa par listova lovora u posoljenoj vodi.
Trebaće vam samo 15-ak minuta.
Inače, 300 gr je merena očišćena, bez glave. Ja koristim “Frikomove”. Kuvanu
ribu očistite od kože i kostiju - nema ih mnogo, ali pažljivo to obavite.Usput je
iskidajte na ne previše sitne komade.
U činiju stavite ribu, iseckana barena jaja, pavlaku, majonez,
maslinovo ulje,limunov sok, ispasiran beli luk, začine i sitno seckan peršunov
list.
Sve dobro sjedinite
(
pažljivo mešajući- ne želite kašu već salatu)
i ostavite par sati u frižideru.
Tuesday, April 16, 2013
Sunday, April 14, 2013
Pileća pašteta sa susamom
Paštete smo uglavnom izbegavali. Osim
povremeno „Argete“. Ali posle onog skandala, rešili smo da i njih zaobiđemo.
Sada pravimo namaze u kućnoj radinosti.
Što se pileće paštete tiče, tragala sam za
receptom u kome nema pileće džigerice...kažu da je to danas najnezdraviji deo
pileta...Ovo ne važi ako imate one gajene
po tzv. organskom principu..ili bar slično tome..a takvi se retko nalaze...Pa,
evo...
Thursday, April 11, 2013
Tuesday, April 9, 2013
Saturday, April 6, 2013
Bistra supa od škarpine
Ovakvu supu sam prvi put jela u ozbiljnim godinama, kod moje svekrve. Do tada nisam znala da se i od ribe može praviti supa...šta da se radi, roditelji,oboje „kontinentalci“ naučili me da u supu ide pile, ćure,tele, i to je to... otprilike.
U njenoj sam kući prvi put čula i za heljdu (
o tom zaljubljivanju neki drugi put). I eto, kako nikad nije kasno učiti,
maznem ja recept za ovu predivnu zdravu supicu. Moje starije dete je jako voli (prilažem jednu,
doduše staru, fotografiju kao dokaz).To je baka Anđa je naučila da voli ribu, i na
tome sam joj neizmerno zahvalna.
Thursday, April 4, 2013
Namaz sa kuminom i belim lukom
Nešto sam u poslednje vreme poludela za
namazima.
Uh,ovo je tako jednostavno i tako zarazno. Uz
prepečen, topli hleb naročito. Možda ipak kupim i toster, udenuću ga valjda negde u onoj mojoj
maloj kuhinji. Sve se tešim, ne kažu džabe da je kuhinja srce doma...A srce
nikad nije tesno, u njega uvek sve i svako ko zaslužuje može da se mune.
Ah, da, jedina mana ovog namaza...nije
za doručak radnim danom, ako idete na posao...suzdržite se...ako Boga znate...