Tuesday, April 30, 2013

Ferrero rocher torta

                                  

Već neko vreme unazad moja omiljena torta.  Jedna kora i dosta krema koji se ne kuva. Raskošno je ukusna i apsolutno  stvara zavisnost. Napravi se začas. Često je radim, onako, čak i bez povoda, za svoju dušu. Pretvoriće vam bilo koji dan u praznik.

Monday, April 29, 2013

Thursday, April 25, 2013

Mladi krompirići sa pečurkama i pancetom


Dragi moji, preživela sam, jedva, ali preživela, napad neidentifikovane alergije, koja verovatno ima veze sa aktivnostima u dvorištu poslednjih dana... (tako mi i treba kada više volim da vozim kosilicu za travu nego auto...)

Wednesday, April 24, 2013

Uskršnje dekoracije, deo 2.- Veseli zekan


Evo još malo igre...brzo se napravi, a jako je sladak. Naravno, još malo lepljenja razgaliće dečiju dušu...

Sunday, April 21, 2013

Tišina




Čuj sine moj tišinu,
tišinu talasastu,
tišinu
kud klize polja i odjeci
i koja povija čela
do zemlje.
                           
                       Frederiko Garsija Lorka



Friday, April 19, 2013

Salata od barene ribe



Meni je ova salatica sjajna za doručak ili veceru, uz komad dobrog hleba i poneku maslinku…

Sastojci:

  • 300 gr škarpine
  • 2 jaja
  • pola pavlake
  • 1 kašika majoneza
  • 2-4 kašike maslinovog ulja ( po ukusu)
  • čen-dva belog luka
  • sok od pola limuna
  • peršun,
  • so,biber,lovor

Priprema:

Jaja obarite.
 Posebno skuvajte ribu sa par listova lovora u posoljenoj vodi.  Trebaće vam samo  15-ak minuta. Inače, 300 gr je merena očišćena, bez glave. Ja koristim “Frikomove”. Kuvanu ribu očistite od kože i kostiju - nema ih mnogo, ali pažljivo to obavite.Usput je iskidajte na ne previše sitne komade.
U činiju stavite ribu, iseckana barena jaja, pavlaku, majonez, maslinovo ulje,limunov sok, ispasiran beli luk, začine i sitno seckan peršunov list.
Sve dobro sjedinite ( pažljivo mešajući- ne želite kašu već salatu)   i ostavite par sati u frižideru.



Tuesday, April 16, 2013

Ovseni keksići sa cimetom i suvim višnjama




Ove keksiće baš volim. Aromatični, odlični i kad odstoje. Mogu se praviti sa raznim suvim voćem, ali su suve višnje ovde dobitna kombinacija. Savršen spoj slatkog i kiselog.

Sunday, April 14, 2013

Pileća pašteta sa susamom




Paštete smo uglavnom izbegavali. Osim povremeno „Argete“. Ali posle onog skandala, rešili smo da i njih zaobiđemo. Sada pravimo namaze u kućnoj radinosti.
 Što se pileće paštete tiče, tragala sam za receptom u kome nema pileće džigerice...kažu da je to danas najnezdraviji deo pileta...Ovo ne važi ako imate one  gajene po tzv. organskom principu..ili bar slično tome..a takvi se retko nalaze...Pa, evo...

Thursday, April 11, 2013

Uskršje dekoracije- ptičice, a mož biti i pilići




Evo, počeli smo da se spremamo za dolazeći nam Uskrs. Ustvari, odličan povod za malo kreativno provedenog vremena sa decom. A zna se,  i kad povoda nema , treba ga izmisliti. Odlično smo se zabavljale ja i S. (3,5)...evo...

Tuesday, April 9, 2013

Kakao- nutela keks od spelte




Jedno vreme sam bila potpuno luda za keksićima. Izgleda se ta zaraza vratila. Uživajte…biće ih još !

Saturday, April 6, 2013

Bistra supa od škarpine


Ovakvu supu sam prvi put jela u ozbiljnim godinama, kod moje svekrve. Do tada nisam znala da se i od ribe može praviti supa...šta da se radi, roditelji,oboje „kontinentalci“ naučili me da u supu ide pile, ćure,tele, i to je to... otprilike.
 U njenoj sam kući prvi put čula i za heljdu ( o tom zaljubljivanju neki drugi put). I eto, kako nikad nije kasno učiti, maznem ja recept za ovu predivnu zdravu supicu. Moje  starije dete je jako voli (prilažem jednu, doduše staru, fotografiju kao dokaz).To je baka Anđa je naučila da voli ribu, i na tome sam joj neizmerno zahvalna.  

Thursday, April 4, 2013

Namaz sa kuminom i belim lukom


Nešto sam u poslednje vreme poludela za namazima.
 Uh,ovo je tako jednostavno i tako zarazno. Uz prepečen, topli hleb naročito. Možda ipak kupim i  toster, udenuću ga valjda negde u onoj mojoj maloj kuhinji. Sve se tešim, ne kažu džabe da je kuhinja srce doma...A srce nikad nije tesno, u njega uvek sve i svako ko zaslužuje može da se mune.
Ah, da, jedina mana ovog namaza...nije za doručak radnim danom, ako idete na posao...suzdržite se...ako Boga znate...