Странице
▼
Thursday, December 17, 2015
Monday, November 30, 2015
Sunday, November 15, 2015
Izlet za praznik - "Zornića kuća"
Prijatan vetrić,
zalutao odnekud iz poznog maja, poigrava se žutocrvenim lišćem pod mojim
nogama. Suncem obasjan krajolik, treperava slika spokoja. Ponekad treba otići,
da bi se vratio sebi.
Hoće li naše
loptice skočice pamtiti ova naša porodična, malecka i malo veća putešestvija? I kako? Hoće li im te slike jednom bodriti
srca? Nadam se da hoće, kao meni kada se setim...
Monday, November 2, 2015
Kiflice za nedeljna jutra
Mi volimo ona
lenja jutra, vikendom, kada se protežemo dugo u toplom krevetu, golicamo,
ljubuckamo i gledamo crtaće. Svi. Što uključuje i macu Snežanu. Našeg trpeljivog kućnog ljubimca.
A volimo i miris toplog peciva koji mami u kuhinju.
Mada, tolerišemo i mrve u krevetu. O pomenutim vikendima.
Ovo je jedan sjajan recept koji omogućuje da imate oba
zadovoljstva odjednom, bar što se mame
tiče. Testo se zamesi uveče. Ostavi se
da naraste, zatim prebaci u frižider, a sutra ujutru se začas razvije i zamota u kiflice . Nakon toga,
kratak je put od rerne do dečjih stomačića. Za odrasle šta preostane.
Wednesday, October 28, 2015
Keks sa maslacem i džemom
...i jedan post sa
sjajnog bloga "Letnje igralište"...dugo nešto iz blogosfere nije
ostavilo tako snažan utisak na mene...
Sunday, October 25, 2015
Saturday, October 10, 2015
Monday, October 5, 2015
Zapečeni rezanci
Recept sa bloga Kuhinjske čarolije. Doručak vikendom.
Ručak leti. Večera. Pogodan za svaku priliku. Deca ih vole. Što se mene tiče
možda najbolja varijacija na temu, dosada isprobana u našoj kuhinji.
Wednesday, September 23, 2015
Kiseli krastavčići
Ove godine sam ih napravila po Daninom receptu...bez konzervansa,
vinobrana i bilo kakvih hemikalija.
Monday, September 21, 2015
"Svemir iz mašte" ( ili slika iz rerne ili kako smo pravili čestitku za Stefana)
Uzeli smo papir iz bloka, valjkom ( trenutno je in) ceo
papir obojili u boju noćnog neba. Kod nas je to kombinacija plave i crne
tempere. Ostavili smo da se osuši. E, onda je usledila glavna zabava...uzeli
smo voštane boje ( uvek ima nekih izlomljenih ostataka) i rendali ih na
kuhinjskom rendetu. Kombinovali smo one
boje koje smo smatrali dostojnim
noćnog neba, ili u svemira...recimo belu, žutu, srebrnu, zelenu....izrendane
voštane boje rasporedili smo po obojenom papiru. Papir smo stavili na pleh od
rerne, pa u zagrejanu rernu na minut. Voštane boje su se istopile i dobili smo
sjajan efekat, fotografije ga ne mogu dočarati.
Posle smo , kako dolikuje, zalepili mesec i velike
zvezde, izrezali makazama za ukrasne ivice, zalepili na žuti hamer i malo
docrtali u skladu sa inspiracijom sa druge strane.
Spremamo se da na ovaj način napravimo krošnje
drveća...u jesen obučenog...unapred se radujem toj eksploziji toplih boja.
I
opet se i ja igram, sa neopisivim uživanjem.
Saturday, September 19, 2015
Monday, September 14, 2015
Rodjendanska torta br. 2 - Torta Linda
Krstareći po internetu nisam naišla na ovakav
recept, postoji doduše jedna slična verzija ali to nije to. Torta je malo komplikovanija, bogata i ima
jako zanimljiv presek. Dugujem neke lepše fotografije.
Ovu tortu sam prvi put probala kod prijateljice Nataše, njoj zahvaljujem za recept.
Sunday, September 13, 2015
Sunday, September 6, 2015
Saturday, September 5, 2015
Monday, August 31, 2015
Saturday, August 22, 2015
Naši rođendanski kolači za vrtić
Juče nam je bio divan dan, treći rođendan.
Naš vrtić je od onih u koji ne možete doneti ništa od
posluženja za takvu priliku. Do skoro su dozvoljavali sve što je fabrički upakovano.
A onda ni to. Nisam sklona da se bunim, ima sve to svoje zašto...A mi se uvek
snađemo. Malo nam je dosadila torta od kartona pa smo smislili kolače od
sunđera...Starija seka napravila je ovo za mlađu...
Thursday, August 20, 2015
Kumin kečap
Imala sam utisak da je pravljenje kečapa vrlo
komplikovan posao. Dok kod Vanje nisam videla ovaj recept. Izvorno odavde. Njoj
doduše ništa nije komplikovano kad je zimnica u pitanju. Ali ovo stvarno nije. Onda
sam pozajmila i onu crvenu mašinicu.. I voala...evo
ga...moj prvi kečap!
Monday, August 17, 2015
Sunday, August 16, 2015
Saturday, August 8, 2015
Saturday, July 25, 2015
Monday, July 20, 2015
Džem od kajsija
Sastojci:
- 2 kg očišćenih kajsija
- 1200 gr šećera (600 gr na 1 kg voća)
- sok jednog limuna
Priprema:
Kajsije operite, očistite sve nagnječene delove,
prepolovite. U dublju šerpu stavljajte naizmenično kajsije i šećer, pokrijte
čistom krpom i ostavite da odstoji 3-4
sata ili preko noći.
Štapnim mikserom usitnite kajsije.( ovo nije
obavezno). Dodajte sok od limuna.
Stavite na jaku
vatru i mešajte varjačom, u početku povremeno, zatim skoro neprestano. Moje
ringle imaju podeoke od 1 do 9. U početku sam kuvala na 8, zatim na 7. Na ovu
količinu od stavljanja šerpe na ringlu, kuvanje je trajalo 1 sat. Od kada je
masa počela da ključa oko 45 minuta.
Imajte na umu da je topao džem dosta redak, po
hlađenju se zgusne. Nemojte prekuvati. Jača vatra i kraće vreme kuvanja, uz
manje količine omogućavaju da se sačuva divna svetlonarandžasta boja ove
poslastice.
U poslednjih pola sata oprane tegle ubacite u rernu i
uključite je na 100 C, da se sterilišu. Poklopce obrišite alkoholom.
Kada je
gotovo napunite tegle, zatim na kratko 10-ak minuta vratite u rernu.
Izvadite i
zatvorite. umotajte tegle u ćebe i ostavite oko 24 sata da se polako ohlade.
Prethodno ih možete okrenuti naopako i ostaviti tako pet minuta.
Najveća dilema kod domaćih džemova mi je uvek količina
šećera. Gledam da ga nije više nego što mora, obzirom da nema konzervansa.
Kakva su vaša iskustva?
Saturday, July 18, 2015
Buket za svaku priliku!
Ponovo radi naš
bazenčić u dvorištu. No, kada nas tropske vrućine ipak uteraju u kuću bacimo se
na drugu vrstu zabave.
Meni se ovo jako
dopalo, pruža toliko mogućnosti da se pusti mašti na volju. I opušta. Napravila
sam jedan cvet, da S. pokažem kako to otprilike izgleda...jako je zarazno...nakon toga jedva
mi je dete preotelo rekvizite da nastavi
po svojoj volji...
Wednesday, July 8, 2015
Thursday, June 11, 2015
Tuesday, June 9, 2015
Monday, June 8, 2015
More...
Kad imaš nepune tri godine i kažu ti da uskoro ideš na
more, a more ti se prošle godine jako dopalo, mora da je velika frustracija što
nemaš pojma šta je to
"USKORO".
I kako sednemo u auto, makar to bio i jutarnji put za
vrtić , moja mladja pita : "Jel idemo na more..."
I tako smo ja i starija napravili more.
Tuesday, May 19, 2015
Sunday, May 10, 2015
Thursday, May 7, 2015
Tuesday, May 5, 2015
Kuglof Katarina
Sastojci:
- 1 kisela pavlaka
- 3 jaja
- 1 čaša (ona od pavlake) šećera od trske (žutog)
- pola čaše kokosovog ulja, u istopljenom stanju (ili običnog, a ni devičansko maslinovo ne bi ga pokvarilo)
- 1 čaša neskvika
- 1 čaša mlevenih oraha( blago prepečenih), ili lešnika...
- 1 čaša brašna (stavila sam ono za crni hleb, može i graham, i belo meko)
- 1 rum šećer ili vanilin
- 1 prašak za pecivo
- prah šećer za posipanje
Priprema:
Umutite jaja i
šećere, dodajte pavlaku, ulje, a onda i preostale suve sastojke koje ste
prethodno umešali.
Kalup za kuglof
podmazati rastopljenim maslacem i posuti prezlom (višak istresti). Preporučujem
silikonske kalupe.
Staviti u rernu
zagrejanu na 200 C, smanjiti posle 10 minuta na 170-180 C i peći još oko 45
minuta. Ostaviti da se ohladi u kalupu pa tek onda okrenuti i izvaditi. Posuti
prah šećerom..ili već po želji.
Saturday, May 2, 2015
Jedan sasvim običan grašak i poruka za Zubić vilu
Ovih dana konačno smo
se, uz veliko uzbuđenje, pridružili ekipi drugara kojima je već ispao prvi zub.
Rastemo. Skoro pa šest godina...
Poruku zalepljenu na prozor, a namenjenu Zubić vili, nisam mogla da ne slikam. Ako pažljivo zagledate videćete da piše "Minđuše u zamenu za zub. I potpis. Sva slova su tu, doduše ne baš sasvim pravilno raspoređena. Kao da je to važno.
Ah, da grašak je pao u drugi plan...on je običan.
Ima doduše jednu caku . Bolji je tako. Tikvica. Doda još malo na slatkoći i fino ga
poveže i zgusne.
Friday, May 1, 2015
Tuesday, April 14, 2015
Thursday, April 9, 2015
Jednostavan kolač sa urmama
Sastojci:
- 12 punih kašika mekog brašna
- 12 ravnih kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- 1dl ulja
- 1,5 dl jogurta
- 200 gr urmi ( probajte sveže, ako možete da ih pronađete, fantastične su)
- prah šećer za posipanje
Postupak:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i jogurt uz
mućenje. Postepeno dodajte sve ostale sastojke.
Na kraju umešajte
seckane urme.
Pleh obložite sa
papirom za pečenje. Pecite na 200 C,
stavite u zagrejanu rernu.