Thursday, January 31, 2013
Tuesday, January 29, 2013
Običan integralni hleb
Red je da se na ovom blogu
konačno
pojavi recept za
hleb.
Koliko puta vam se desilo da kupite hleb i
kada
ga
presečete
dođe vam inspiracija da ga zafrljačite u kantu za đubre? Sreća te su
me naučili da se hleb ne baca. Osim ptičicama. Kupite kao hleb od integralnog
brašna, a ono sunđer sa grumuljicama nerastvorene boje. O hemikalijama,
aditivima i slično neću ni da razmišljam.
Naravno ima
proverenih mesta mesta gde znate šta kupujete, ali ona mi po nekom pravilu nisu
baš u blizini. A i sve ih je manje. To vas onda natera da ubedite sebe da
mešenje domaćeg hleba za zaposlenu mamu i nije neki problem. I nije. Gledam da
nađem vremena. Pre svega zbog dece. I kad su jako mali, osećaju razliku, u
domaćem se udave. A meni milo. Znam šta jedu.
Sunday, January 27, 2013
Saturday, January 26, 2013
Ogrlice od testenine
Deca, koliko god mala bila, jako
vole kada imaju priliku da nešto stvore sama.
S. (3,5 godine) pravila je ove vesele ogrlice
od testenine koja je obojena bojama za hranu. Na sugestiju da ih možemo
pokloniti nekome, odmah je rešila da napravi nekoliko za svoje
vaspitacice iz vrtića . Lepo se zabavljala , vežbala prstiće ( opet ta fina
motorika), a sutradan ih je ponela teta Ivani jednoj i teta Ivani drugoj.
Kada sam došla po nju, teta Ivana je ( kao što bi učinila svaka dobra vaspitačica koja razume dečije
dušice) ogrlicu nosila oko vrata. S. je bila jako ponosna i vesela.
Thursday, January 24, 2013
Kolač od urmi (Djamilah)
Juče je moja mlađa ćerka imala na
meniju svoju prvu jabuku u životu. Veliko putovanje u čaroban svet ukusa
počinje.
Suprotno mojim
očekivanjima, premijera je prošla bez ikakvog entuzijazma s njene strane, uz
pljuckanje i pogled „ ŠTA JE SAD PA OVO“ . Mlekce je ipak mlekce.
Konačno će mama
moći da razbaruši malo jelovnik. ( juče „zlatni
delšes“, danas „modi“, te kuvana ,te pečena.....pa se polako dokopamo
banane...ima tu mogućnosti, nije da nema...)
Ne znam hoće li
ličiti na mene. Ja ne volim kolotečinu u
kuhinji.
E, u ime te prve jabuke, častim kolač – jedna praaaava orijentalna krasotica.
Tuesday, January 22, 2013
Pitice od leblebije
Evo još jednog
specijaliteta Turske kuhinje koji mi se jako dopao.
Na pamet mi ne bi palo da se od leblebije može
praviti pita. A može. I to savrseno ukusna.
Eto, da znate da ne mora samo ono naše...meso,
sir, blitva, krompir...Inače leblebija je odličan izvor gvožđa, sadrži duplo više gvožđa nego jednaka količina mesa, pa vi vidite ...
Saturday, January 19, 2013
Pitice od sočiva
Sa Turskom sam se prvi put srela
davne 2004-te godine. Sve što smo videli i doživeli bilo je daleko iznad mojih
očekivanja. Posle toga smo joj se više puta vraćali. Volim da letujem tamo. Ljudi
su upadljivo vredni, predusetljivi i izuzetno ljubazni prema deci.
I, naravno, volim i to što do mile volje mogu da uživam u njihovoj nacionalnoj kuhinji, koja mi se jako dopada. I u slatkoj i u slanoj varijanti ( uzgred, ako neko voli, toplo preporucujem da ovde kvarite liniju) . Iako se radi o kuhinji koja na ovim prostorima nije nepoznta, izvorno, pečat joj daju specifični začini i neke namirnice koje ovde nisu u preterano širokoj upotrebi (bar ja imam takav utisak )… sočivo, crveno sočivo, bulgur, kus-kus, leblebije ili naut, curekot, kumin, korijander, sumak, ružina voda, tahini…
I, naravno, volim i to što do mile volje mogu da uživam u njihovoj nacionalnoj kuhinji, koja mi se jako dopada. I u slatkoj i u slanoj varijanti ( uzgred, ako neko voli, toplo preporucujem da ovde kvarite liniju) . Iako se radi o kuhinji koja na ovim prostorima nije nepoznta, izvorno, pečat joj daju specifični začini i neke namirnice koje ovde nisu u preterano širokoj upotrebi (bar ja imam takav utisak )… sočivo, crveno sočivo, bulgur, kus-kus, leblebije ili naut, curekot, kumin, korijander, sumak, ružina voda, tahini…
Ovaj recept je nastao kao
kombinacija nekoliko recepata sa turskih food blogova, u skladu sa mojim ukusom.
Pitice su me potpuno oduševile,
izuzetno su ukusne i neobične.
Thursday, January 17, 2013
Stikeri u kućnoj radinosti
Moja troipogodišnja ćerka jako voli da lepi. Sve
što se može lepiti. Selotejp - po sebi i svuda gde joj padne napamet. Isečene
sličice ili najobičnije komade papira sa lepkom za papir. Magnete. I naravno, slikovnice
sa stikerima.
U svakoj
knjižari možete naći najobičnije bele nalepnice. Ima ih u raznim dimenzijama.
Mogu se iskoristiti za crtanje, a onda lepiti na podloge po izboru. Mislim da
se ovako može napraviti i sjajan papir za uvijanje poklona...za bake i deke…
Mi smo za tatu koji je trebao da stigne sa puta
napravili sliku. Inače, na svakoj sličici je nacrtan tata, osim onih za koje je
rekla da su naše dvorište i dnevna soba.
Ukrasi za jelku
Ova aktivnost, koja podseća na vez, razvija finu motoriku, a zabaviće i okupirati pažnju vašeg deteta neko vreme.
Potrebno
vam je samo malo vremena, raznobojna vunica, čačkalice, selotejp, komadi
raznobojnog hamera ili tanjeg kartona i zumba.
Sunday, January 13, 2013
Kolač od limuna i maka
Imate jedno sasvim obično, mirno,
zimsko prepodne. Nekim čudom
bez obaveza. Sa snegom koji veje, naravno. Skuvali ste dobar čaj ,
listate omiljeni časopis i fali vam samo o kolač koji odgovara ovoj slici….
Mene je osvojio jednostavnošću. Punog, masivnog ukusa, osvežen blagom aromom limuna, zanimljive teksture. Mislim da bi ga malo veća kolicina limunovog soka učinila još boljim.
Moju troipogodišnju ćerku osvojio je samo u prvom trenutku kada je smazala veliko parče sa šoljom mleka. Posle ga je zaobilazila, valjda zbog bobica maka. Preselio se na " Nećejede" listu, pored supe sa peršunom, peciva sa susamom....Šta da se radi.
Mene je osvojio jednostavnošću. Punog, masivnog ukusa, osvežen blagom aromom limuna, zanimljive teksture. Mislim da bi ga malo veća kolicina limunovog soka učinila još boljim.
Moju troipogodišnju ćerku osvojio je samo u prvom trenutku kada je smazala veliko parče sa šoljom mleka. Posle ga je zaobilazila, valjda zbog bobica maka. Preselio se na " Nećejede" listu, pored supe sa peršunom, peciva sa susamom....Šta da se radi.
MOLITVA
Poslušaj me, Bože, veliki gospodine,
ako me još nekad budes pravio,
molim ti se, udesi mi da ne budem
ni milicajac,
ni car
ni Ciganin.
Pretvori me u jedno veliko drvo.
Sto godina tako da rastem
i da me onda poseku.
Naćve od mene da naprave.
Sto godina u meni testo da mese.
Od leba sav da se raspadnem.
Miroslav Mika Antić
Subscribe to:
Posts (Atom)