Monday, April 21, 2014
Friday, April 18, 2014
Torta - Rolat sa ananasom
Sastojci:
KORA
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 2 kašike oštrog brašna
- 125 gr mlevenih oraha
FIL
- 6 jaja
- 250 gr šećera u prahu
- 250 gr maslaca
- 275 gr mlevenih oraha
- 100 gr suvog grožđa
- 1 konzerva ananasa (oko 300 gr)
- 1 vanilin šećer
GLAZURA
- 200 gr mlečne čokolade
- 3/4 čaše kisele pavlake
- čokoladne mrvice
Priprema:
Rernu uključite na 200 C.
Iseckajte ananas, pomešajte ga sa
očišćenim suvim grožđem i ostavite ga da stoji u cediljci.
Umutite 7 belanaca sa 7 kašika
šećera, pa dodajte 7 žumanaca, jedno po jedno.
Pomešajte orahe i
brašno, postepeno i pažljivo varjačom umešajte u umućenu masu dok se ne
ujednači.
U pleh od rerne stavite papir za
pečenje, ulijte masu i stavite u zagrejanu rernu da se peče dok ne dobije
zlatnu boju, ne treba mu mnogo vremena.
Izvadite iz rerne stavite na
čistu i blago vlažnu kuhinjsku krpu, skinite papir i pomoću krpe uvijte u
rolat.
Sada fil...
6 jaja umutite sa šećerom u prahu
i kuvajte na pari da se fil zgusne. Ostavite da se ohladi.
Ulupajte maslac sa vanilin
šećerom, pa dodajte u ohlađenu masu od jaja i šećera. Umašajte mlevene orahe.
Razmotajte koru, premažite je filom pa pospite ananasom sa suvim grožđem.
Pažljivo urolajte u rolat.
Istopite na pari mlečnu čokoladu,
postepeno umešajte kiselu pavlaku da se masa ujednači.
Premažite rolat i pospite
mrvicama.
Napomene:
Idealno je ako imate šporet
širine 60 cm, zbog dimenzija pleha. Mada može i u onom malo manjem, samo kora
bude malo deblja...takav je moj.
Ako imate vremena, polovinu mase
oraha za fil možete prepeći u tiganju, pa umesto da sve sameljete, tu polovinu
sitno iseckajte, tako da u filu bude deo mlevenih a deo seckanih oraha. Bude
zanimljivija tekstura.
Možda će vam ostati malo fila višak, pogotovo ako je pleh nešto manji. Ja ga sa zadovoljstvom pojedem.
Wednesday, April 16, 2014
Varivo od jari pasulja ( iliti sikirice)
Pre neki dan dobijem jari pasulj. Nikad čula. Oooo,
kakvih sve stvari na ovom svetu ima o kojima naša mudrost ni ne sanja....!
Krenem da ronzam po internetu. Retka vrsta mahunarke, gaji se oko Zadra u
Hrvatskoj, po Hercegovini, sve je popularnija u Italiji (cicerchie). Kažu da je
jako zdrava, naročito za one koji imaju problema sa šećerom u krvi. Izgledom
podseća na sitne kamenčiće. Ukusom na leblebiju.
Što se mene tiče, preukusno! I jednostavno.
Tuesday, April 8, 2014
Sunday, April 6, 2014
Čorba od ovsenih pahuljica i tikvica
Znate da mnogo volim čorbe. A još kad pročitam
ono.." deca je rado jedu", nema šanse da ne isprobam. Toplo
preporučujem ovaj Snježanin recept. I moje šmizle takođe.
Subscribe to:
Posts (Atom)