Friday, April 18, 2014

Torta - Rolat sa ananasom




Sastojci:

KORA

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 125 gr mlevenih oraha


FIL

  • 6 jaja
  • 250 gr šećera u prahu
  • 250 gr maslaca
  • 275 gr mlevenih oraha
  • 100 gr suvog grožđa
  • 1 konzerva ananasa (oko 300 gr)
  • 1 vanilin šećer


GLAZURA

  • 200 gr mlečne čokolade
  • 3/4 čaše kisele pavlake
  • čokoladne mrvice


Priprema:

Rernu uključite na 200 C.
Iseckajte ananas, pomešajte ga sa očišćenim suvim grožđem i ostavite ga da stoji u cediljci.
Umutite 7 belanaca sa 7 kašika šećera, pa dodajte 7 žumanaca, jedno po jedno.
Pomešajte orahe i brašno, postepeno i pažljivo varjačom umešajte u umućenu masu dok se ne ujednači. 
U pleh od rerne stavite papir za pečenje, ulijte masu i stavite u zagrejanu rernu da se peče dok ne dobije zlatnu boju, ne treba mu mnogo vremena.
Izvadite iz rerne stavite na čistu i blago vlažnu kuhinjsku krpu, skinite papir i pomoću krpe uvijte u rolat.
Sada fil...
6 jaja umutite sa šećerom u prahu i kuvajte na pari da se fil zgusne. Ostavite da se ohladi.
Ulupajte maslac sa vanilin šećerom, pa dodajte u ohlađenu masu od jaja i šećera. Umašajte mlevene orahe.
Razmotajte koru,  premažite je filom pa pospite ananasom sa suvim grožđem. 
Pažljivo urolajte u rolat. 
Istopite na pari mlečnu čokoladu, postepeno umešajte kiselu pavlaku da se masa ujednači.
Premažite rolat i pospite mrvicama.

Napomene:

Idealno je ako imate šporet širine 60 cm, zbog dimenzija pleha. Mada može i u onom malo manjem, samo kora bude malo deblja...takav je moj.

Ako imate vremena, polovinu mase oraha za fil možete prepeći u tiganju, pa umesto da sve sameljete, tu polovinu sitno iseckajte, tako da u filu bude deo mlevenih a deo seckanih oraha. Bude zanimljivija tekstura.
Možda će vam ostati malo fila višak, pogotovo ako je pleh nešto manji. Ja ga sa zadovoljstvom pojedem.






Wednesday, April 16, 2014

Varivo od jari pasulja ( iliti sikirice)




Pre neki dan dobijem jari pasulj. Nikad čula. Oooo, kakvih sve stvari na ovom svetu ima o kojima naša mudrost ni ne sanja....! Krenem da ronzam po internetu. Retka vrsta mahunarke, gaji se oko Zadra u Hrvatskoj, po Hercegovini, sve je popularnija u Italiji (cicerchie). Kažu da je jako zdrava, naročito za one koji imaju problema sa šećerom u krvi. Izgledom podseća na sitne kamenčiće. Ukusom na leblebiju.
Što se mene tiče, preukusno! I jednostavno.

Tuesday, April 8, 2014

Brzi uštipci




Jedna od mojih asocijacija na reč mama su svakako i palačinke i uštipci. Nije važno koliko si umorna, kad oni traže, uvek možeš...

Sunday, April 6, 2014

Čorba od ovsenih pahuljica i tikvica




Znate da mnogo volim čorbe. A još kad pročitam ono.." deca je rado jedu", nema šanse da ne isprobam. Toplo preporučujem ovaj Snježanin recept. I moje šmizle takođe.