Sunday, March 31, 2013

Mekana lenja pita



Ovu vrstu kolača mala deca najviše vole. Što jednostavniji ukus i način pripreme i sa klincima nema šanse da promašite. Moja ćerkica od ovog  jedino više voli jogurt kolač sa višnjama (  i on će ovde imati svoju priliku da zablista...) ali, otom potom.
 Sad da kažem reč dve o ovom sjajnom kolačiću.

Friday, March 29, 2013

Namaz od maslina i sira ( Olive and cheese pate)



Jedan njami namaz. Jak je, mackajte ga štedljivo, obavezno na dobar, crni hleb. I ne zaboravite..vince.

Thursday, March 28, 2013

Saveti Juliji – Marija Knežević



*** 

Čuvaj svoje obmane
koje godinama
vredno prikupljaš, i skupocene stvari u zalog
za njih daješ.
Čuvaj svoje opsene, naročito od onih
koji te uveravaju da su laži sramotne,
a nasuprot njima je stvaran svet.

Čuvaj svoje neosnovane
nade naročito
od onih koje obećanja razgaljuju,
i svoje pogrešne predstave o nekim
ljudima čuvaj i od istih se brani.

Pohrani lekovite trave
s njihovim otrovnim svojstvima;
dvostrukost je od prirode
lek
ako se ispravno uzima.

I NASTOJ LEPU REČ DA SAČUVAŠ, JER LJUDI
ZLA SVAKOJAKA SMERAJU LEPOTICAMA.

***

Svog  psa, biljku, svoju novu zavesu
povoljno kupljenu
čuvaj svoju olovku jer ljudi
vole da otimaju sitne stvari.
Čuvaj reč koju si zavoleo onomad
kada si je nepravilno izgovorio
i kada je samo tebi pripadala.

Čuvaj svoje nedoumice
posebno
od onih koji se razmeću
krepošću volje
i koji su svakodnevno dobronamerni.
Ima ih čija je vrlina
slabost njina
da učine greh.

Neka te jakost vlastita ne zavara,
upamti : snaga se neočekivano javi.

***

Slobodu ne traži – budi ona
Lepotu pokaži – imaćeš je.
Pa ako te zao duh navede
na put do samoga sebe,
opomeni se – lep si,
tako ćeš ga oterati.

Ne gnevi se na državu, nije kriva.
Ona nikada nije postojala, veruj,
zbog toga je gorka.
Na zemlju se ne gnevi jer tako zovu
i onu koja rađa,
i ne poreci : rađanje je najsvetije delo.

Na narod ne budi ljut, ljudi su
narod samo kada im je teško.
U godini moranja, saznaćeš,
ništa ne izmiče menjanju.
Milostiv budi, sebe radi.

I kada te nužda prisili,
promeni se i ti, radosno,
podvali im drugim oblikom.

***

Nastoj da strpljiv budeš,
ali ne i trpeljiv
preko mere časti.
Jednome zlu oprost dati
drugome
nezasluženo zlo je činiti.
Vazda na umu neka ti bude:
nema jednostavnijeg od pravde.

Sačekaj,ali vreme svoje ne provodi u čekanju.
I kada razliku sagledaš
između strpljivosti i trpnje,
spasen si.

A kada ti ini vele
da s pameću si
raskinuo veze,
neka te mir ne napusti.
Moći ćeš im štošta kazati,
a da ti niko ne zameri.
Takav je zakon među ljudima,
ne samo pobožnim.

Hodaj u starim haljinama,
obuzdaj poverenje;
i u raskoši prosjak ostani,
jer zavist ne oprašta bogatstvu.

                                                            ( deo iz Saveta...)
                                                            Marija Knežević

I malo sjajne muzike...kao stvorene za neko sunčano jutro...da ga prizovemo ...




Wednesday, March 27, 2013

Jednostavno varivo od zelenog sočiva

Najjednostavnije moguće varivo od sočiva koje jako volim i često spremam. Odlično ide uz salate sa belim sirom (šopska, ili od pečenih cepkanih paprika). A može i sa kobasicama od „Rusmira“. Ili klot, sa domaćim hlebom.

Tuesday, March 26, 2013

Super brze kiflice sa integralnim brašnom


Ove kiflice su gotove za tili čas, možete ih uraditi onako, baš usput. Nikakav problem napraviti.  A ukusne i meke. Zašto da vam deca jedu u pekari, kada mogu i ovo, a  svakako ćete bar znati  šta je unutra.

Saturday, March 23, 2013

Slatke pogačice


Sladak doručak, ili odlična užina za decu.  Ništa nije tako fino kao sveže domaće pecivo.

Wednesday, March 20, 2013

Moja proja-prolećna varijanta, sa sremušem



Pijace se polako pune svežim zelenišem. Treba iskoristiti do maksimuma sezonske biljčice. Jedan svima poznati recept, tek da vas inspirišem. Živelo proleće. U tanjiru.

Monday, March 18, 2013

Namaz od meda i susama



Mnogo volim susam. Guram ga svuda, i u slatko i u slano.
Ovo je jednostavan način da dobijete nešto jako ukusno i jako zdravo. Susam je poznat kao odličan izvor gvožđa i kalcijuma. I on, i njegovo ulje korisni su za sve one koji imaju problem sa visokim pritiskom i holesterolom.

Saturday, March 16, 2013

Život je maskenbal...


Ne, ovo nije neki ozbiljan post o npr. stranputicama međuljudskih odnosa i otuđenosti. Ovo je post gde možete naći nekoliko ideja za dečje maske. Znate već da roditelji u vrtiću dobijaju jednom godišnje taj domaći zadatak, pa da inspiracija ne zafali...

Thursday, March 14, 2013

Kolač sa ruzmarinom i maslinovim uljem (Rosemary olive oil cake)


Evo i moje ulaznice za igru Ajme koliko nas je. Milkica sa bloga Mimis Kingdom za mart je zadala vrlo inspirativan zadatak- ruzmarin. Malo sam istraživala, i baš sam zadovoljna brojem divnih recepata sa ruzmarinom na koje sam naišla . Dobar deo njih je pomalo nesvakidašnji, naročito slatke varijante.
Ovaj kolač toplo preporučujem. Jednostavan i brz za pripremu. Paradigma zdrave poslastice, što se mene tiče.  Vlažnjikav, ne presladak, taman koliko treba aromatičan, nekako rustičan i izgledom a i ukusom. Odlično ide uz neki fini biljni čaj. Praviću ga ponovo.

Tuesday, March 12, 2013

Juneće šnicle sa belim lukom i birjan( spanać sa pirinčem)



Kombinacija mesa i priloga, iliti glavno jelo koje pravim obično vikendom, kada usput moram istovremeno da završim bar još desetak poslića  ( tzv Brama sindrom kod zaposlene žene...znate Brama je ono Hindu božanstvo  koje ima četiri ruke i četiri lica okrenuta na četiri starne sveta ...mada, i te četiri su često malo...). Zanimljiv način pripreme spanaća.

Sunday, March 10, 2013

Bavarski namaz od kamembera


Recept by Nevena  ( Hleb i lale)
Znala sam da ovaj namaz mora biti fantastičan. Krenula odmah u potragu za sastojcima...I nisam se razočarala . Ni malkice. Naprotiv. Hvala ti puuuno Nevena!

Sastojci
( kako sam ja radila)
  • 2 glavice luka šalot, jako sitno seckane
  • 125 gr sira kamember
  • Pola čaše kisele pavlake
  • 40 gr maslaca, omekšalog
  • pola kašičice slatke aleve paprike
  • Kotanyi začin Jalapeno( kombinacija soli i blago ljute papričice)
  • svež vlasac
Priprema:
Viljuškom  sjedinite maslac i pavlaku. Dodajte sitno seckani luk, alevu papriku i začin Jalapeno.
Viljuškom izgnječite  sir kamember, pa sjedinite sa prethodnom masom i dooobro izmešajte. Pospite svežim vlascem. Ostavite da prenoći u frižideru.

Friday, March 8, 2013

Kolač od suvih šljiva i oraha


Rešila sam da ponovo napravim ovaj kolač, dok se zima konačno ne odšunja iz naših života na zasluženi odmor.
Prava energetska bomba, punog ukusa. Spada u suve kolače,mada je pomalo i žvakast, zbog velike količine suvih šljiva. Svakako stoji primedba da bi se od ovih sastojaka mogla napraviti poveća torta, umesto ovog ne preterano velikog, i izgledom neuglednog kolača. Ali, verujte mi na reč, ovo vredi probati. Više puta.

Tuesday, March 5, 2013

Kolač sa jabukama i listićima badema


Ovo je jedan od onih kolača "za svaki dan". Sasvim jednostavan, ali ukusom i sočnošću vas tako prijatno iznenadi da se odmah zaljubite. Svakako, ovo je jedan od boljih kolača sa jabukama koji sam probala. Nikako ne zamenjujte dark muscovado nekom drugom vrstom šećera, mislim da mu upravo on daje posebnost.

Monday, March 4, 2013

Plastelin u kućnoj izradi


Kada sam naišla na recept za izradu domaćeg plastelina ( iliti testa za igru-play dough ), bila sam potpuno oduševljena.  Za malo novca dobijete pozamašnu količinu istog, i obezbedite višesatnu korisnu (opet ta fina motorika) zabavu za svoje dete. Nije nebitno i što je ova igračka potpuno netoksična. Mislim,  ne boli vas glava bar dok se dete igra. Za mleko me ništa ne pitajte...

Friday, March 1, 2013

Namaz od tunjevine



·        1 konzerva tunjevine u salamuri, 170-200 gr
·        2 tvrdo kuvana jaja
·        100 gr omiljenog sirnog namaza( Sirko, ABC)
·        2 pune kašike majoneza
·        1 kašika senfa
·        1 veći kiseli krastavac
·        25 gr maslaca
·        so, biber, po ukusu


Iscediti  tunjevinu od salamure. Staviti u blender sve sastojke i izblendati u glatku masu. Pre služenja potrebno je da odstoji nekoliko sati u frižideru.


Poslužen uz hleb od spelte ...



Hleb od spelte




Ovaj hleb mi se izuzetno dopao. Jednostavan, blago slatkast, punog ukusa, mek, i ne gubi svežinu ni sledećeg dana. Obično se pri izradi peciva i hleba brašno od spelte meša sa pšeničnim ili drugim vrstama brašnima. Ovaj hleb je dokaz da isto nije neophodno da bi se dobio savršen rezultat.