Sunday, March 31, 2013
Friday, March 29, 2013
Thursday, March 28, 2013
Saveti Juliji – Marija Knežević
***
Čuvaj svoje obmane
koje godinama
vredno prikupljaš, i skupocene stvari
u zalog
za njih daješ.
Čuvaj svoje opsene, naročito od onih
koji te uveravaju da su laži sramotne,
a nasuprot njima je stvaran svet.
Čuvaj svoje neosnovane
nade naročito
od onih koje obećanja razgaljuju,
i svoje pogrešne predstave o nekim
ljudima čuvaj i od istih se brani.
Pohrani lekovite trave
s njihovim otrovnim svojstvima;
dvostrukost je od prirode
lek
ako se ispravno uzima.
I NASTOJ LEPU REČ DA SAČUVAŠ, JER
LJUDI
ZLA SVAKOJAKA SMERAJU LEPOTICAMA.
***
Svog psa, biljku, svoju novu zavesu
povoljno kupljenu
čuvaj svoju olovku jer ljudi
vole da otimaju sitne stvari.
Čuvaj reč koju si zavoleo onomad
kada si je nepravilno izgovorio
i kada je samo tebi pripadala.
Čuvaj svoje nedoumice
posebno
od onih koji se razmeću
krepošću volje
i koji su svakodnevno dobronamerni.
Ima ih čija je vrlina
slabost njina
da učine greh.
Neka te jakost vlastita ne zavara,
upamti : snaga se neočekivano javi.
***
Slobodu ne traži – budi ona
Lepotu pokaži – imaćeš je.
Pa ako te zao duh navede
na put do samoga sebe,
opomeni se – lep si,
tako ćeš ga oterati.
Ne gnevi se na državu, nije kriva.
Ona nikada nije postojala, veruj,
zbog toga je gorka.
Na zemlju se ne gnevi jer tako zovu
i onu koja rađa,
i ne poreci : rađanje je najsvetije
delo.
Na narod ne budi ljut, ljudi su
narod samo kada im je teško.
U godini moranja, saznaćeš,
ništa ne izmiče menjanju.
Milostiv budi, sebe radi.
I kada te nužda prisili,
promeni se i ti, radosno,
podvali im drugim oblikom.
***
Nastoj da strpljiv budeš,
ali ne i trpeljiv
preko mere časti.
Jednome zlu oprost dati
drugome
nezasluženo zlo je činiti.
Vazda na umu neka ti bude:
nema jednostavnijeg od pravde.
Sačekaj,ali vreme svoje ne provodi u
čekanju.
I kada razliku sagledaš
između strpljivosti i trpnje,
spasen si.
A kada ti ini vele
da s pameću si
raskinuo veze,
neka te mir ne napusti.
Moći ćeš im štošta kazati,
a da ti niko ne zameri.
Takav je zakon među ljudima,
ne samo pobožnim.
Hodaj u starim haljinama,
obuzdaj poverenje;
i u raskoši prosjak ostani,
jer zavist ne oprašta bogatstvu.
( deo iz Saveta...)
I malo sjajne muzike...kao stvorene za neko sunčano jutro...da ga prizovemo ...
Wednesday, March 27, 2013
Tuesday, March 26, 2013
Saturday, March 23, 2013
Slatke pogačice
Sladak doručak, ili odlična užina za decu. Ništa nije tako fino kao sveže domaće pecivo.
Wednesday, March 20, 2013
Monday, March 18, 2013
Saturday, March 16, 2013
Život je maskenbal...
Ne, ovo nije neki ozbiljan post o npr. stranputicama
međuljudskih odnosa i otuđenosti. Ovo je post gde možete naći nekoliko ideja za dečje maske.
Znate već da roditelji u vrtiću dobijaju jednom godišnje taj domaći zadatak, pa
da inspiracija ne zafali...
Thursday, March 14, 2013
Kolač sa ruzmarinom i maslinovim uljem (Rosemary olive oil cake)
Evo i moje ulaznice za igru Ajme koliko nas je. Milkica sa
bloga Mimis Kingdom za mart je zadala vrlo inspirativan zadatak- ruzmarin. Malo
sam istraživala, i baš sam zadovoljna brojem divnih recepata sa ruzmarinom na
koje sam naišla . Dobar deo njih je pomalo nesvakidašnji, naročito slatke
varijante.
Ovaj kolač toplo preporučujem. Jednostavan i brz za
pripremu. Paradigma zdrave poslastice, što se mene tiče. Vlažnjikav, ne presladak, taman koliko treba
aromatičan, nekako rustičan i izgledom a i ukusom. Odlično ide uz neki fini
biljni čaj. Praviću ga ponovo.
Tuesday, March 12, 2013
Juneće šnicle sa belim lukom i birjan( spanać sa pirinčem)
Kombinacija mesa i
priloga, iliti glavno jelo koje pravim obično vikendom, kada usput moram
istovremeno da završim bar još desetak poslića ( tzv Brama sindrom kod zaposlene žene...znate
Brama je ono Hindu božanstvo koje ima četiri ruke i četiri lica
okrenuta na četiri starne sveta ...mada, i te četiri su često
malo...). Zanimljiv način pripreme spanaća.
Sunday, March 10, 2013
Bavarski namaz od kamembera
Recept by Nevena ( Hleb i lale)
Znala sam da ovaj namaz mora biti fantastičan. Krenula
odmah u potragu za sastojcima...I nisam se razočarala . Ni malkice. Naprotiv. Hvala ti puuuno Nevena!
Sastojci
( kako sam ja radila)
- 2 glavice luka šalot, jako sitno seckane
- 125 gr sira kamember
- Pola čaše kisele pavlake
- 40 gr maslaca, omekšalog
- pola kašičice slatke aleve paprike
- Kotanyi začin Jalapeno( kombinacija soli i blago ljute papričice)
- svež vlasac
Priprema:
Viljuškom
sjedinite maslac i pavlaku. Dodajte sitno seckani luk, alevu papriku i
začin Jalapeno.
Viljuškom izgnječite
sir kamember, pa sjedinite sa prethodnom masom i dooobro izmešajte.
Pospite svežim vlascem. Ostavite da prenoći u frižideru.
Friday, March 8, 2013
Kolač od suvih šljiva i oraha
Rešila sam da ponovo napravim ovaj kolač, dok se zima
konačno ne odšunja iz naših života na zasluženi odmor.
Prava energetska bomba, punog
ukusa. Spada u suve kolače,mada je pomalo i žvakast, zbog velike količine suvih šljiva. Svakako stoji primedba da bi se od ovih sastojaka
mogla napraviti poveća torta, umesto ovog ne preterano velikog, i izgledom
neuglednog kolača. Ali, verujte mi na reč, ovo vredi probati. Više puta.
Tuesday, March 5, 2013
Kolač sa jabukama i listićima badema
Ovo je jedan od onih kolača "za svaki dan". Sasvim
jednostavan, ali ukusom i sočnošću vas tako prijatno iznenadi da se odmah zaljubite. Svakako, ovo je jedan od boljih kolača sa jabukama koji sam probala. Nikako ne zamenjujte dark
muscovado nekom drugom vrstom šećera, mislim da mu upravo on daje posebnost.
Monday, March 4, 2013
Plastelin u kućnoj izradi
Kada sam naišla na
recept za izradu domaćeg plastelina ( iliti testa za igru-play dough ), bila
sam potpuno oduševljena. Za malo novca
dobijete pozamašnu količinu istog, i obezbedite višesatnu korisnu (opet ta fina motorika) zabavu za svoje dete.
Nije nebitno i što je ova igračka potpuno netoksična. Mislim, ne boli vas glava bar dok se dete igra. Za
mleko me ništa ne pitajte...
Friday, March 1, 2013
Namaz od tunjevine
·
1 konzerva tunjevine u
salamuri, 170-200 gr
·
2 tvrdo kuvana jaja
·
100 gr omiljenog sirnog
namaza( Sirko, ABC)
·
2 pune kašike majoneza
·
1 kašika senfa
·
1 veći kiseli krastavac
·
25 gr maslaca
·
so, biber, po ukusu
Iscediti tunjevinu od salamure. Staviti u blender sve
sastojke i izblendati u glatku masu. Pre služenja potrebno je da odstoji
nekoliko sati u frižideru.
Poslužen uz hleb od spelte ...
Subscribe to:
Posts (Atom)