Sastojci:
- pola glavice kelja
- 3 šargarepe
- 3 manja krompira
- 50-100 gr dimljene slanine
- so ( može se staviti "Alnatura" kocka)
- pola kašičice kima
- 2 l vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica aleve paprike, slatke
- po potrebi , kašika dve gustina
Priprema:
Kelj operite, odstranite tvrde delove i naseckajte na
kockice veličine zalogaja. Šargarepu isecite na kolutove, krompir na kockice.
Slaninu iseckajte na sitne kockice. Sve stavite u šerpu, nalijte sa vodom,
dodajte kim i promešajte. Kuvajte
poklopljeno dok povrće ne omekša, pola sata do 45 minuta.
Pred kraj posolite, ubacite kocku.
U lonče stavite maslinovo ulje, seckani beli luk i
alevu papriku pa stavite na ringlu i lagano zagrevajte. Kada zamiriše ulijte u
ćušpajz.
Ako vam se čini retko razmutite u malkice hladne vode
gustin i uspite u ćušpajz ,pa sve prokuvajte još desetak minuta.