Friday, September 27, 2013

Jednostavna jesenja kesten tortica



Ja ovu torticu ne bih mnogo da hvalim. Dobra je, baš onako kao što su dobre sve jednostavne i neopterećujuće stvari u našim životima. Rođendan jedine muške glave u našoj kući obeležili smo upravo uz nju.

Thursday, September 26, 2013

Pastiera napoletana


Pre izvesnog vremena nabasam na jednu preslatku poslastičarnicu. Nešto ih nema mnogo dobrih u gradu . Bar što se mene tiče. Prava italijanska. Rade neke ljubazne devojke tamo,deca su bila čašćena keksićima, a mi smo od svega uzeli po malo. Repertoar nije preveliki,tj. nije preambiciozan. Onako, baš kako treba, taman. I sve mi se dopalo,a ovaj kolač od žita najviše. Poseban je.

Sunday, September 22, 2013

Nova zvezda modnog dizajna...




Na sjajnom blogu „Mama,hoćemo nešto da pravimo“ našla sam ideju za ovu zabavu, idealnu za devojčice. Nije na odmet spremiti se, stižu jesenji dani koji nas polako uteruju u kuću. Hvala kreativnoj mami Mariji.

Thursday, September 19, 2013

Gulaš od jagnjetine na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi)



Juče nam prođe osma godišnjica braka...Častili smo se, kao što je red, ručkom sasvim dostojnim datuma. U prevodu sa turskog Hunkar Begendi znači „Sultanu se dopalo“. 
I nama takođe.

Tuesday, September 17, 2013

Dva lica jedne pite ( Pita sa spanaćem,fetom i pinjolama i Pužići sa šunkom, mortadelom i fetom)



Jako izdašno, ukusno, mekano, brzo.  Mnogo volim ovakve pite, gde se kore  premazuju, a ovo je možda najbolji recept na koji sam naišla...punjenje možete po mojim predlozima, ili da smislite neko svoje...

Saturday, September 14, 2013

Zemičke od spelte i bundeve



Ima jedna tezga na Kaleniću, čovek prodaje samo bundeve, raznih vrsta...hokaido narandžasti, hokaido zeleni, anđelika, butternut, pa one preslatke ukrasne...ma divota...Koliko sebe znam, ja ću je često posećivati. Mnogo volim bundeve.
I ranu jesen volim, smiraj koji donosi, mirise i boje.

Friday, September 13, 2013

Tuesday, September 10, 2013

Pohovane bukovače




Ovo i nije recept , već više ideja za ručak.  Jako je ukusno, ko ne zna šta jede, obično pomisli da se radi o teletini ili piletini.

Friday, September 6, 2013

Potaž od cukini tikvica sa krem sirom



Sastojci: 
                                                                                  
2 kašike maslinovog ulja
3-4 čena belog luka
Oko 700 gr cukini tikvica
1 kašika koncentrata paradajeza
1 l pilećeg bujona
150 gr krem sira ( ja sam koristila ABC)
oko 2 kašike svežeg vlasca (ili peršuna) i još malo za serviranje
so, biber

Priprema:
U šerpu stavite maslinovo ulje i sitno seckani beli luk i na tihoj vatri zagrevajte dok luk ne zamiriše. Dodajte cukini seckan na kolutove i koncentrat paradajeza i propržite uz mešanje još koji minut.
Dodajte pileći bujon, neka provri pa smanjite vatru i poklopljeno kuvajte još oko 15 minuta, dok cukini ne  omekša.
Sklonite sa vatre,  i štapnim mikserom izmiksajte  do glatke konzistencije. Dodajte krem sir i opet izmiksajte da se potpuno sjedini.
Vratite na vatru, dodajte so i biber po ukusu,kao i vlasac i pustite da dođe skoro do ključanja.
Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno do serviranja.




Wednesday, September 4, 2013

Potaž od crvenog sočiva i bulgura ( Ezo Gelin Corbasi)



Ovaj ukusni potaž koji se jako brzo sprema u Turskoj je poznat kao čorba neveste Ezo...lepe mlade žene koja je živela u nesretnom braku. Čorbu je napravila za svoju svekrvu, u pokušaju da je odobrovolji, ne bi li je ova zavolela...tako bar kaže moj izvor...Ne znam kako se svekrvi dopala,ali ja sam  vrrrlo zadovoljna...

Monday, September 2, 2013

Mekane kifle sa šargarepom


Zapazim ovaj recept Eve-mil na Coolinarici, baš mi se činio sjajan...i nisam se razočarala. Kifle su potpuno fantastične, mekoću zadržavaju i dan posle. I što je najbitnije...deca su ih oduševljeno prihvatila.